700K apps verwijderd uit Google Play Store in 2017

0

Afgelopen jaar heeft Google 70 procent meer apps uit de Google Play Store verwijderd dan in 2016. Het gaat om zo’n 700.000 malafide applicaties. Een aanzienlijk deel daarvan waren apps die andere, reeds bestaande apps probeerden te kopiëren. Dit resultaat heeft Google weten te bereiken door gebruik te maken van machine learning.

Dat meldt Andrew Ahn, product manager bij Google, in een weblog.

Hackers gaan steeds geraffineerder te werk. Als je applicaties voor je tablet alleen via de Google Play Store downloadt, dan is er niets aan de hand. Toch? Het klopt dat Google alles op alles zet om kwaadaardige en potentieel gevaarlijke applicaties buiten de deuren te houden, de zoekmachinegigant kan niet waarderen dat er af en toe eentje tussen de beveiligingskieren heen glipt.

Gelukkig zit de zoekmachinegigant er bovenop. Ahn schrijft dat Google in 2017 ruim 700.000 apps uit de Google Play Store heeft gehaald. Deze apps overtraden de algemene voorwaarden die het bedrijf stelt aan ontwikkelaars. Dan kun je denken aan het vertonen van pornografisch materiaal, het verheerlijken van geweld, haatspeeches en promoten van illegale, criminele activiteiten.

Copycats

Maar liefst 700.000 apps. Moeten wij ons nu zorgen gaan maken? Is de beveiliging van Google zo lek als een mandje? Integendeel. Door de vele beveiligingsmaatregelen slaagt de zoekmachinegigant erin om zo veel malafide apps te detecteren en verwijderen. Maar liefst 99 procent van de kwaadaardige applicaties werd uit de Google Play Store gehaald voordat ook maar iemand de kans kreeg om hem te downloaden en installeren op zijn of haar tablet.

Ruim één op de drie apps -om precies te zijn 250.000- probeerde een reeds bestaande app te kopiëren. Ze lijken bijna als twee druppels water op het origineel, maar ze verzamelen jouw persoonlijke data op je tablet en sturen deze door naar een command and control server. Deze informatie wordt vaak weer tegen grof geld verkocht. Het is dan ook niet vreemd dat Google hard optreedt tegen dit soort copycats.

Mining

Dave Kleidermacher, hoofd van de beveiliging van de Google Play Store, zegt tegenover TechCrunch dat een nieuwe groep malafide apps actief is. Deze proberen stiekem bitcoins en andere cryptomunten te minen op jouw tablet. Volgens hem slaagt Google er dankzij machine learning in om zo veel malafide apps voortijdig op te sporen en verwijderen. Hij stelt dat de kans 0,00006 procent is dat je een kwaadaardige app installeert via de Google Play Store. Dat betekent dat 99,99994 procent van de tijd de beveiligingsmaatregelen van Google effectief zijn.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer