LG werkt mogelijk aan een smartphone die je kunt openvouwen en het formaat van een tablet krijgt. De patentaanvraag beschrijft “een smartphone met een flexibel display die door midden gevouwen kan worden.” Of en wanneer we dit product kunnen verwachten is de grote vraag.
Dat blijkt uit een patentaanvraag uit de database van de World Intellectual Property Orginization (WIPO). Deze werd gespot door GSMinfo.nl.
Samsung werkt er al langer aan onder de noemer Samsung Galaxy X. Microsoft is er ook druk doende mee. En ook Apple en Huawei zijn bezig om een opvouwbare smartphone en tablet te ontwikkelen. Na vandaag kunnen een nieuwe naam aan dit rijtje aan toevoegen: LG. Het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf heeft een patentaanvraag ingediend voor een opvouwbare smartphone. Als je deze naar buiten klapt, wordt het scherm zo groot dat hij in een tablet transformeert.
Twee varianten
In de patentaanvraag worden twee verschillende uitvoeringen beschreven. Het eerste model schetst een telefoon waarvan de camera op de backpanel zit. Als deze is dichtgevouwen, zie je daar een Always On display die je de tijd toont. Het tweede model is een variant op de eerste schets. We zien wederom een smartphone die je naar binnen en buiten kant vouwen. Grote verschil is dat deze met een cover is uitgerst. Als je deze naar binnen vouwt, bedekt de hoes slechts een deel van het scherm aan de voorzijde. Het deel dat onbedekt is toont de tijd. Als je je telefoon uit je zak haalt, hoef je hem dus niet te ontgrendelen om te zien hoe laat het is.
Meer informatie is er op dit moment niet beschikbaar. We moeten echter benadrukken dat het hier om een patentaanvraag gaat. Zelfs als de WIPO deze goedkeurt, is het maar de vraag of LG hier daadwerkelijk iets mee gaat doen. Zo hebben we in het verleden wel vaker bedrijven gezien die een patent op een nieuwe techniek of design aanvragen en er vervolgens niet mee aan de slag gaan. Je zou kunnen zeggen dat het verspilde tijd en energie is, maar zo zwart-wit is het niet. Het ontwerp en de gebruikte technieken zijn immers gepatenteerd en vastgelegd. Mocht een ander bedrijf deze willen gebruiken, dan moeten ze daarvoor flink in de buidel tasten. En ook dat is natuurlijk een bron van inkomsten.