Android Oreo nu op 0,7 procent van alle Android-apparaten te vinden

0

Het marktaandeel van Android Oreo groeit gestaag door. De nieuwste versie van Google’s besturingssysteem is nu op 0,7 procent van alle Android-tablets en -smartphones te vinden. Waarschijnlijk maakt het aandeel binnenkort een flinke sprong voorwaarts.

Dat blijkt uit de laatste berekeningen van het Android Developer Dashboard team.

Dinsdag 22 augustus 2017 is de datum dat Google officieel Android 8.0 Oreo aankondigt. In oktober maakt Oreo zijn opwachting in de statistieken van de zoekmachinegigant. Op dat moment is de nieuwste Android-versie op 0,2 procent van alle Android-tablets en -smartphones te vinden. In een maand tijd stoot het marktaandeel door naar 0,3 procent. In December staat de teller op 0,5 procent. Volgens de laatste berekeningen van Google, die gedateerd is op 8 januari, is het marktaandeel van de nieuwste versie van het besturingssysteem is nog altijd schaars. Volgens de nieuwste cijfers is Android Oreo op 0,7 procent van alle Android-apparaten geïnstalleerd.

Android Oreo

Voor het eerst maakt Google daarbij een onderscheid tussen versie 8.0 en versie 8.1. Android 8.0 dateert van augustus 2017. Android 8.1 is de eerste grote onderhoudsbeurt of Maintenance Release van Android Oreo. Deze wordt eind oktober gelanceerd. In deze versie pakte Google de interface van het besturingssysteem aan, gaf het ontwikkelaars toegang tot enkele nieuwe API’s, introduceerde de zoekmachinegigant een nieuwe kleurmodus en kreeg je meer informatie over de batterij van apparaten die via Bluetooth met je tablet of smartphone zijn verbonden.

Het team achter het Android Developer Dashboard heeft berekend dat Android 8.0 op 0,5 procent van alle apparaten is te vinden. Het aandeel van versie 8.1 bedraagt slechts 0,2 procent. Dat laatste is ook niet zo vreemd, omdat deze versie momenteel alleen beschikbaar is voor Nexus- en Pixel-telefoons. Android 8.0 Oreo is al langer op de markt. Toch zijn er nog maar weinig fabrikanten die deze software-update hebben uitgerold. Bedrijven als Samsung, Nokia, Huawei en OnePlus zijn hier druk doende mee. Daar verkeert Oreo veelal in het laatste stadium van de bètafase. We verwachten dan ook dat het marktaandeel van Android Oreo binnenkort een flinke sprong maakt.

Een andere reden die we daarvoor hebben is dat steeds meer bedrijven de nieuwste Android-versie standaard installeren op hun producten. Onder meer de Huawei Mate 10 Pro, HTC U11 Life, HTC U11 Plus, Honor View 10 en de Sony Xperia XZ1 (Compact) draaien bij levering direct op Android Oreo. Als we ons beperken tot tablets, dan kunnen we slechts één product bedenken die op Oreo draait: de Google Pixel C. Zelfs de Samsung Galaxy Tab S3, de nieuwste high-end tablet van Samsung, moet genoegen nemen met Android Nougat. Het is toch wel opmerkelijk dat geen enkele fabrikant een update heeft uitgerold naar haar Android-tablets.

Android Developer Dashboard (januari 2018)

Overige versies

Android Oreo is niet de enige versie waarvan het marktaandeel de afgelopen maand is toegenomen. Android Nougat, bestaande uit versie 7.0 en 7.1, zag haar aandeel stijgen van 23,3 procent naar 26,3 procent. Je zou verwachten dat het daarmee de grootste en populairste Android-versie van allemaal is. De treurige werkelijkheid is dat dit niet zo is. Android Marshmallow is volgens de laatste berekeningen nog altijd het grootst met zijn marktaandeel van 28,6 procent. Afgelopen maand was dat nog 29,7 procent. Op de derde plaats vinden we Android Lollipop (versie 5.0 en 5.1) met een percentage van 25,1 procent (was 26,3 procent).

Ook de andere Android-versies leverden afgelopen maand iets in van hun aandeel. Android KitKat daalde van 13,4 procent naar 12,8 procent. Jelly Bean vinden we nu nog maar op 5,6 procent van alle Android-apparaten (was 5,9 procent). Ice Cream Sandwich en Gingerbread bleven steken op respectievelijk 0,5 procent en 0,4 procent.

Apple en iOS 11

Ook Apple houdt nauwlettend de distributiecijfers van haar besturingssysteem in de gaten. In november zagen we iOS 11 voor het eerst in de statistieken van het Amerikaanse technologiebedrijf. iOS 11 was toen op 52 procent van alle iPads en iPhones geïnstalleerd. De laatste peiling was in december. Toen was het aandeel van iOS 11 doorgestoten naar 59 procent. Verder bleek uit de laatste cijfers dat iOS 10 op één op de drie iDevices te vinden was. Slechts 8 procent van alle apparaten draait op iOS 9 of een oudere versie van het besturingssysteem.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer