Android Oreo verdubbelt in een maand tijd

0

Android Oreo heeft afgelopen maand een grote sprong voorwaarts gemaakt. De nieuwste versie van Google’s besturingssysteem is in een maand tijd bijna verdubbeld. In november draaide 0,3 procent van alle Android-tablets en -smartphones op Android Oreo. Het marktaandeel is inmiddels opgelopen naar 0,5 procent.

Dat blijkt uit de laatste berekeningen van het Android Developer Dashboard.

Over Android Oreo

Het is eind augustus als Google Android 8.0 Oreo aankondigt. De nieuwste Android-versie is, zoals je mag verwachten van een nieuwe iteratie, wederom volgestopt met allerlei nieuwe features. Zo bepaal je met Notification Channels zelf over welke onderwerpen je wel en geen pushnotificatie ontvangt op je tablet of smartphone. Handig als je bijvoorbeeld op de hoogte wil blijven van politiek nieuws en sportnieuws je volledig koud laat. Notification Badges vertellen je precies hoeveel ongelezen berichten je hebt. Deze verschijnen als een getal in een cirkel op het betreffende app-icoontje op je hoofdscherm. Altijd al op internet willen surfen terwijl je een video bekijkt? Dankzij picture-in-picture of beeld-in-beeld modus kan dat.

Smart Text Selection geeft je diverse nieuwe opties als je een tekstfragment selecteert op een website of in een bericht. Om direct een telefoonnummer te bellen zonder eerst je contactlijst te openen of Telefoon-app te zoeken, hoef je alleen maar het nummer te selecteren. Dit werkt ook als je direct een e-mail wil opstellen, een website wil bezoeken of een adres wil invoeren in Maps. En natuurlijk is het besturingssysteem van Google op diverse punten geoptimaliseerd zodat de batterij nog langer meegaat op een lading.

In oktober zagen we Android 8.0 Oreo voor het eerst voorbijkomen in de statistieken van Google. Het besturingssysteem was toen op 0,2 procent van alle Android-tablets en -smartphones te vinden. Een maand later groeide het marktaandeel naar 0,3 procent. Inmiddels zijn we weer een maand verder en ditmaal zien we een flinke sprong. Afgelopen maand verdubbelde het aandeel van Android Oreo bijna. Volgens de laatste telling draait 0,5 procent van alle Android-apparaten die de Google Play Store bezoeken op de nieuwste Android-versie.

Bijna een verdubbeling is natuurlijk indrukwekkend, maar het aandeel van Android Oreo is nog altijd te verwaarlozen. De groei is hoogstwaarschijnlijk te danken aan het feit dat er steeds meer Android-telefoons op de markt verschijnen die standaard op Android Oreo draaien. Denk bijvoorbeeld aan de Huawei Mate 10 Pro, HTC U11 Life en Sony Xperia XZ1 (Compact). Als we ons beperken tot Android-tablets, dan kunnen we alleen de Pixel C en Google Pixelbook bedenken die momenteel op de nieuwste Android-versie draaien. En de laatstgenoemde variant ligt nog niet eens bij ons in de winkels. En relatief nieuwe Android-tablets moeten het nog altijd met Android Nougat doen, zoals de Samsung Galaxy Tab S3.

We verwachten dat Android Oreo de komende maanden nog flink zal groeien. Diverse fabrikanten hebben namelijk aangekondigd dat zij hun toestellen gaan upgraden naar de nieuwste Android-versie (Honor, Motorola, Nokia, Samsung, om er maar een paar te noemen). Daarnaast verschijnen deze en volgende maand nog enkele toestellen die standaard met Android Oreo worden geleverd, zoals de HTC U11 Plus en Honor V10.

Android Developer Dashboard (december 2017)

Andere Android-versies

Android Oreo zit dus in de lift. Hoe is het gesteld met de andere Android-versies? We beginnen met Android Marshmallow. Het besturingssysteem is inmiddels ruim twee-en-een-half jaar oud. Desalniettemin is het de populairste Android-versie onder gebruikers. Bijna één op de drie Android-apparaten draait op Marshmallow. Het OS kromp afgelopen maand weliswaar van 30,9 procent naar 29,7 procent, maar het is en blijft de grootste van allemaal. Op de tweede plaats vinden we Android Lollipop. Ook deze Android-versie daalde de afgelopen maand van 27,2 procent naar 26,3 procent. Ook Android KitKat en Jelly Bean zagen hun marktaandeel afgelopen maand afnemen. Deze Android-versie vinden we op respectievelijk 13,4 procent en 5,9 procent van alle Android-tablets en -smartphones. Onderaan de lijst bungelen Ice Cream Sandwich (0,5 procent) en Gingerbread (0,4 procent).

iOS 11

Ook Apple houdt de groei van haar besturingssysteem secuur bij. Begin november maakte het Amerikaanse techbedrijf voor het eerst sinds het verschijnen van iOS 11 haar distributiecijfers bekend. Toen draaide 52 procent van alle iPads en iPhones op de nieuwste versie van Apple’s besturingssysteem. Begin deze maand maakte Apple de verdelingscijfers bekend. Daaruit bleek dat na iets meer dan twee maanden iOS 11 al de meestgebruikte versie van Apple’s besturingssysteem is. Volgens deze cijfers is iOS 11 op 59 procent van alle iDevices geïnstalleerd. Het aandeel van iOS 10 bedraagt 33 procent. Slechts één op de twaalf apparaten (8 procent) draait op iOS 9 of oude .

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer