Surface Book 2 bijna niet te repareren

0

Overweeg je om de Surface Book 2 aan te schaffen? Lees dan eerst dit bericht voordat je definitief de knoop doorhakt. De heren van iFixit hebben de Windows-convertible binnenstebuiten gekeerd om te kijken wat er zich aan de binnenkant bevindt en te kijken hoe eenvoudig consumenten hem zelf kunnen repareren. Dat laatste blijkt alles behalve eenvoudig. Een groot aantal belangrijke componenten zijn vastgelijmd of vast gesoldeerd.

Dat blijkt uit de teardown van iFixit.

De Surface Book 2 werd half oktober door Microsoft uit de doeken gedaan. Inmiddels kun je de Windows-convertible reserveren, maar de eerste exemplaren worden pas half december verwacht. Je hebt dus nog wel even de tijd om na te denken of je bereid bent om zo veel geld neer te leggen voor dit product. Qua vormgeving en specificaties zit het misschien wel goed. De repareerbaarheid is daarentegen een ander verhaal. Het klusteam van iFixit, bekend van de teardowns die ze van de nieuwste consumentenelektronica online zetten, geeft de convertible een reparatiescore van 1 uit 10. Hoe lager deze score, des te moeilijker hij te repareren is. Een 1 betekent dus dat je de klos bent als hij eenmaal defecten vertoont.

Vast gesoldeerd

Het scherm losmaken is waarschijnlijk nog een van de makkelijkste stappen om de Surface Book 2 te repareren, zo blijkt uit de teardown instructies van iFixit. Een hittepistool en wat wriktools en dan is het display vrij relatief eenvoudig los te maken. Daarna moet je 25 T4 Torx schroeven losdraaien om het moederbord te verwijderen. Als je denkt dat je deze daarna eenvoudig eruit tilt, kom je bedrogen uit. Hij wordt namelijk ook op zijn plaats gehouden door de vastgelijmde camera’s.

Als je dat eenmaal los hebt gekregen, kom je bij de belangrijke onderdelen van een tablet aan: de opslagschijf, het werkgeheugen en de processor. De SSD-schijf is makkelijk te vervangen. Het enige dat je hoeft te doen is de juiste draadjes losmaken en hem eruit wippen. De CPU en RAM-modules zijn een ander verhaal. Deze zijn vast gesoldeerd aan het moederbord en kun je dus niet zelf vervangen. Waar je ook rekening mee moet houden is dat de aansluiting van de batterij onder het moederbord is geplaatst. Dat maakt het er niet eenvoudiger op om de convertible te repareren.

Doordat de accu aan de onderkant van het toetsenbord is vastgelijmd, is het keyboard ook verre van eenvoudig om te maken. De dames en heren van iFixit waarschuwen dat het een uitdaging is om de onderste plaat van het toetsenbord niet te verbuigen. Al met al geeft het klusteam de Surface Book 2 een reparatiescore van slechts 1 uit 10. Heb je dus problemen, klop dan bij Microsoft of jouw verkoper aan.

Microsoft Surface Book 2

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer