Aandeel Android Oreo stijgt naar 0,3 procent

0

Het aandeel van Android Oreo is in een maand tijd met de helft toegenomen. Volgens de laatste berekeningen treffen we de nieuwste versie van Google’s besturingssysteem aan op de 0,3 procent van alle tablets en smartphones die de Google Play Store bezoeken. Android Marshmallow is en blijft de grootste.

Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Android Developer Dashboard.

Het is inmiddels twee-en-een-halve maand geleden dat Google Android 8.0 Oreo presenteerde. Deze versie  heeft wederom tal van nieuwe features, zoals Notification Channels, Notification Dots, picture-in-picture modus, Smart Text Selection en meerdere optimalisaties waardoor de batterij nog langer meegaat op een lading. Begin september ontvingen de eerste apparaten de nieuwe Android-versie. Dat waren de Nexus- en Pixel-telefoons van Google, de Nexus 9 en Google Pixel C tablet. Deze laatste is overigens flink in prijs verlaagd.

Het marktaandeel van Android Oreo is de afgelopen maand toegenomen. In oktober was het besturingssysteem op 0,2 procent van alle Android-tablets en -telefoons te vinden. Volgens de laatste berekeningen van het Android Developer Dashboard is dat inmiddels opgelopen tot 0,3 procent. Dat is te verklaren doordat steeds meer smartphones standaard met het nieuwe OS worden geleverd. Denk onder meer aan de Sony Xperia XZ1 (Compact), Google Pixel (XL) en de Huawei Mate 10 Pro. Daarnaast zijn smartphonefabrikanten als Nokia en HTC druk doende om de nieuwste Android-versie naar hun vlaggenschepen uit te rollen. Deze worden naar alle waarschijnlijkheid nog voor het einde van het jaar uitgerold. Dat betekent dat over een tijdje het marktaandeel van Android Oreo een stuk groter zou moeten zijn dan de huidige, schamele 0,3 procent.

Andere Android-versies

Android 6.0 Marshmallow verloor de afgelopen maand een stuk van haar marktaandeel. Desalniettemin is en blijft het twee jaar oude Marshmallow de populairste Android-versie van het moment. Deze vinden we op 30,9 procent van alle Android-apparaten. Afgelopen maand was dat nog 32 procent. Android 7.0 en 7.1 Nougat groeit door van 17,8 procent naar 20,6 procent.

Alle andere Android-iteraties verloren de afgelopen maand een stukje marktaandeel. Zo ging Android 5.0 en 5.1 Lollipop achteruit van 27,7 procent naar 27,2 procent. KitKat (4.4) daalde van 14,5 procent naar 13,8 procent. Jelly Bean (4.1, 4.2 en 4.3) kromp met vier tiende van een procentpunt naar 6,2 procent. Gingerbread (2.3) en Ice Cream Sandwich (4.0) zijn de allerkleinste met een aandeel van 0,5 procent (was in oktober nog 0,6 procent).

iOS 11

Vorige week presenteerde Google de allereerste distributiecijfers sinds de release van iOS 11 in september. Daaruit bleek dat de nieuwste versie van Apple’s besturingssysteem op iets meer dan de helft van alle iPads en iPhones is te vinden (52 procent). Net geen vier op de tien apparaten (38 procent) neemt voorlopig nog genoegen met iOS 10. De resterende 10 procent draait op iOS 9 of ouder. Zij kunnen waarschijnlijk niet meer updaten naar een nieuwere versie van het besturingssysteem.

De iPad Mini 2 en iPad Air en hoger kunnen upgraden naar iOS 11. Voor de iPhone geldt dat je ten minste over een iPhone 5s moet beschikken om met de nieuwste versie van Apple’s besturingssysteem te kunnen spelen.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer