Android Oreo maakt opwachting in distributiecijfers

0

Ongeveer anderhalve maand na zijn lancering zien we Android Oreo verschijnen in de distributiecijfers van Google. Slechts 0,2 procent van alle tablets en smartphones die de Google Play Store bezoeken draait op dit moment op de nieuwste Android-versie. Android Marshmallow is en blijft de grootste.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Android Developer Dashboard.

Het is 22 augustus als Google de nieuwste versie van haar besturingssysteem aankondigt: Android 8.0 Oreo. Tot die tijd ging hij door het leven als Android O. De nieuwste Android-versie heeft wederom tal van nieuwe features, zoals Notification Channels, Notification Dots, picture-in-picture modus, Smart Text Selection en meerdere optimalisaties waardoor de batterij nog langer meegaat op een lading. Begin september ontvingen de eerste apparaten de nieuwe Android-versie. Dat waren de Nexus- en Pixel-telefoons van Google, de Nexus 9 en Google Pixel C tablet.

Fabrikanten als Samsung, Sony, LG, Motorola en Nokia zijn druk bezig om Android Oreo naar hun toestellen te brengen. De Sony Xperia XZ1 en Sony Xperia XZ1 Compact waren de eerste toestellen die out-of-the-box met Android Oreo werden geleverd. Deze maand verwachten we verschillende vlaggenschepen die hoogstwaarschijnlijk met de nieuwe Android-versie worden geleverd: de Google Pixel 2 (XL) en Huawei Mate 10. Onze verwachtingen is dan ook dat het aandeel van Android Oreo bij de volgende uitgave van het Android Developer Dashboard een stuk groter is dan de 0,2 procent die we nu zien.

Android Developer Dashboard (oktober 2017)

Overige Android-versies

Android Nougat is de enige Android-versie die afgelopen maand groeide. Het marktaandeel van deze versie steeg van 15,8 procent naar 17,8 procent. Alle andere iteraties van Googles besturingssysteem moesten inleveren. Desondanks is Android Marshmallow nog altijd de grootste en populairste Android-versie met een aandeel van 32 procent (was 32,2 procent). Lollipop daalde naar 27,7 procent (was 28,8 procent), KitKat naar 14,5 procent (15,1 procent) en Jelly Bean naar 6,6 procent (was 6,9 procent).

Android Gingerbread en Ice Cream Sandwich vormen wederom de hekkensluiters. Hun aandeel in de Android-taart bleef gelijk op 0,6 procent.

Apple

Apple introduceerde begin september iOS 11. Het nieuwe besturingssysteem is inmiddels verkrijgbaar voor iedereen die een iPad Mini 2, iPad Air of iPhone 5s of nieuwer heeft. De eerste adoptiecijfers van Apple moet nog binnenkomen. Volgens onderzoeksbureau Mixpanel is iOS 11 inmiddels op ruim een derde (36,2 procent) van alle iDevices geïnstalleerd.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer