Mixpanel: Kwart van alle iDevices draait op iOS 11

0

The numbers are in. Dat wil zeggen, de eerste onofficiële cijfers. Volgens marktonderzoeker Mixpanel draait 25,8 procent van alle iPads, iPhones en iPod touch apparaten op iOS 11, de nieuwste versie van Apples besturingssysteem.

Op dinsdag 12 september waren alle ogen gericht op Apple. Het Amerikaanse technologiebedrijf hield toen in het Steve Jobs Theater een evenement waar het maar liefst drie nieuwe iPhones lanceerde: de iPhone 8, iPhone 8 Plus en iPhone X. Helaas voor de liefhebbers geen nieuwe iPad, maar dat mocht de pret niet drukken. Daarnaast maakte Apple bekend dat iOS 11 zo goed als klaar was. Vanaf 19 september zouden de eerste tablets en smartphones het nieuwe besturingssysteem ontvangen.

En dat is precies het moment dat de onderzoekers van Mixpanel aan de slag gaan. Zij houden nauwlettend in de gaten op welke versie de iDevices draaien en hoeveel mensen overschakelen naar de nieuwste versie. Dit wordt ook wel het adoptieratio genoemd. In de laatste statistieken zien we drie verschillende iteraties: iOS 11, iOS 10 en ouder. Vanaf het allereerste moment zien we een duidelijke trend. Het marktaandeel van iOS 11 neemt toe terwijl het marktaandeel van iOS 10 in dezelfde mate afneemt. De onderstaande grafiek laat zien wat we bedoelen.

iOS 11 adoptieratio (Bron: Mixpanel, september 2017)

Bron: Mixpanel (september 2017)

De eerste dag na de uitrol van iOS 11 had 4,9 procent van de gebruikers het besturingssysteem op zijn of haar iPad of iPhone geïnstalleerd. Weer een dag later was dat 12 procent. Inmiddels zijn we iets meer dan een week verder en is het besturingssysteem van Apple volgens Mixpanel op 25,8 procent van de iDevices te vinden. Als je goed naar de grafiek kijkt zie je dat het aandeel ‘ouder’ (de gele lijn onder in de grafiek) gelijk blijft.

Op dit moment wachten we nog op de officiële cijfers van Apple. Daar moeten we nog even op wachten. Dat komt omdat Apple begin deze maand nog de laatste distributiecijfers bekendmaakte. Op dat moment was iOS 11 nog niet beschikbaar en vinden we zodoende dus niet in de laatste cijfers. Volgens de laatste berekeningen gebruikt 89 procent van de gebruikers iOS 10. Persoonlijk verwacht ik dat we over een week of twee te horen krijgen dat de helft van alle gebruikers is overgeschakeld naar iOS 11. We horen het vanzelf. Houd TabletGuide.nl dus goed in de gaten voor de laatste ontwikkelingen.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer