Deze 5 klassiekers zijn op hun retour

0

De retro stijl is helemaal terug van weggeweest. Op verschillende vlakken zien we steeds meer klassiekers terugkeren. Kleding, interieur, industriële vormgeving: alles trends lijken terug te komen. Door de toenemende hoeveelheid technologie in de wereld om ons heen is er ook een steeds grotere behoefte aan ‘ouderwetse’ techniek. We zien dit bijvoorbeeld terug in de fotografie, maar voornamelijk in de muziekindustrie en telecomwereld. Vooral onder de jongere generaties is er een grote interesse, waardoor veel oude middelen weer bezig zijn aan hun opmars.

1. Je favo bandje op een bandje

Heb jij je verzameling mixtapes al van zolder gehaald en afgestoft? Grote kans dat deze nog van uitstekende kwaliteit zijn, maar je walkman zijn best tijd heeft gehad. Originele varianten van deze muziekdrager leveren goud geld op bij veilingen en onder verzamelaars. Er is zelfs een heuse handel ontstaan in vintage cassettedecks. Voor wie toch van zijn oude muziek wil genieten is er dan ook goed nieuws. De cassette wordt nieuw leven ingeblazen dankzij de Elbow. Deze moderne en compacte versie van de Walkman verzorgt je op ieder moment van je favoriete deuntjes. Hij klemt om de cassette, en maakt hiermee direct een opvallende accessoire van je bandje. Hij is namelijk voorzien van een handige klem, waarmee je hem gemakkelijk meedraagt op je tas of kleding. Sluit er een setje Happy Plugs oordopjes op aan en je bent klaar voor vertrek. Bovendien heb je geen gedoe meer met lege batterijen: de Elbow is voorzien van een accu en een USB-poort. Met deze gadget trek je zeker de aandacht!

2. Back to basic

Niet iedereen is zich bewust van de gevolgen van ons grootschalige smartphone- en gadgetgebruik. Van de mensen die dit wel zijn is er al lange tijd een tegengeluid hoorbaar. Steeds meer mensen kiezen er bewust voor om off-grid te leven of, op zijn minst, minder online te zijn. Dit komt ook tot uiting in nieuwe smartphones. Deze hebben het gemak van een standaard smartphone, maar met veel minder mogelijkheden en verbindingen. De toestellen gaan doorgaans langer mee, zijn minder gevoelig voor schade en brengen een hoop rust terug in je leven. Geen piepende apps meer of scrolsessies tot diep in de nacht. Deze toestellen zijn simpelweg ontwikkeld voor één doel: bellen.

3. #nofilter!

Ook op het gebied van fotografie zijn veel mensen moe van de overdaad aan technologie. Niet gek als je bedenkt dat er dagelijks bijna 100 miljoen nieuwe kiekjes worden geüpload. Als reactie hierop ontstaat er vanuit veel mensen een tegengeluid. Terug naar ontspannen en relaxt fotograferen. Ook de markt voor Polaroid, Lomo en analoge fotografie is meer dan ooit in opkomst.  Zo is het heel eenvoudig om te ervaren hoe het is om te fotograferen zoals ‘vroeger’, maar wel te genieten van de technieken van nu. Ga bijvoorbeeld eens op pad met je camera en een SD-kaart waar maar 10-12 foto’s op kunnen. Dit dwingt je om kritisch te kijken naar wat je vastlegt, net als met een ouderwets rolletje of een wegwerpcamera.

4. Bijzonder geluid

Waar digitale muziek over het algemeen flink is gecomprimeerd om de bestanden klein te houden, heeft muziek op een LP vele malen meer bereik in de hoge en lage tonen. Dit komt de kwaliteit enorm ten goede en de luisterervaring is hierdoor met niets te vergelijken. Zo schijnt een LP zelfs tonen te bereiken die je niet kunt horen, maar wel voelbaar zijn! Daarom brengen steeds meer artiesten hun werk uit op vinyl. Zo geniet je als luisteraar niet alleen op unieke wijze van je favoriete muziek, maar het geeft artiesten ook de kans hun werk over te brengen zoals ze het bedoeld hebben. En heb je eenmaal een plaat mogen beluisteren? Dan is de kans groot dat je niet meer terug wilt. Ontspannen genieten van muziek, zonder vervelende reclame of peperdure abonnementen.

5. Music to go

Uiteraard heeft digitale muziek ook zijn voordelen: zet je smartphone in een mooie dock of houder, verbindt hem met een Bluetooth speaker en je geniet razendsnel van een wereld aan muziek. Streamingdiensten zijn met een reden razend populair. Het is een eenvoudige manier om muziek uit te wisselen of nieuwe artiesten te ontdekken binnen jouw favoriete genre. Dankzij de toenemende kwaliteit laten ze veel concurrentie ver achter zich. Wanneer heb jij bijvoorbeeld voor het laatste een CD gespeeld, of iemand gezien met een discman? Toch zien we ook bij dit medium een lichte stijging in de verkoop. Bovendien is het altijd een hele beleving: lekker meezingen met de lyrics in het coverboekje of genieten van de prachtige album art.

Wat je favoriete medium of hobby ook is: één ding is meer dan duidelijk. We lijken massaal gadget-moe. We worden ons steeds meer bewust van de effecten van technologie op ons dagelijks leven. En onze smartphones en tablets? Die mogen steeds vaker opgeborgen blijven in hun hoesjes.

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

Reageer