Android Nougat stoot door tot 13,5 procent

1

Google heeft de nieuwste distributiecijfers bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat Android Nougat bijna een jaar na lancering een marktaandeel van 13,5 procent heeft. Android Marshmallow is en blijft de populairste Android-versie van Google.

Dat blijkt uit de laatste editie van het Android Developer Dashboard.

Android Nougat mag bijna één kaarsje uitblazen. Dan is het namelijk precies een jaar geleden dat Google deze Android-versie lanceerde. Het begon als Android 7.0 en even later verscheen de eerste zogeheten Maintenance Release (MR) in de vorm van Android 7.1. Beide varianten vinden we terug in de laatste cijfers van het Android Developer Dashboard. Hiermee krijgen we inzicht in hoe Googles besturingssysteem zich door de jaren heen ontwikkelt.

Uit de laatste cijfers blijkt dat 13,5 procent van alle apparaten die de Google Play Store bezoeken op de nieuwste Android-versie draait. Daarvan komt het leeuwendeel ten goede aan Android 7.0, namelijk 12,3 procent. De resterende 1,3 procent is voor Android 7.1. Deze versie vinden we op slechts een handjevol tablets. Als we naar de smartphones kijken, dan is deze geïnstalleerd op de Pixel- en Nexus-telefoons en high-end telefoons als de Samsung Galaxy S8. Ook de Nokia 5 en Nokia 6 worden met deze versie geleverd.

Andere Android-versies

Heer en meester in de laatste cijfers van het Android Developer Dashboard is Android Marshmallow. Ongeveer één op de drie Android-tablets en -smartphones draait op deze twee jaar oude versie. Op enige afstand volgt Android Lollipop met 29,2 procent. Naarmate de Android-versie ouder wordt, des te kleiner hun marktaandeel is in de Google Play Store. Zo vinden we het vier jaar oude Android KitKat nog maar op 16 procent van alle Android-apparaten. Jelly Bean, Ice Cream Sandwich en Gingerbread vormen de hekkensluiters met een aandeel van respectievelijk van 7,6 procent, 0,7 procent en 0,7 procent.

De cijfers komen op het moment dat Google op het punt staat om een nieuwe Android-versie te lanceren: Android 8.0 of Android O.

iOS 10

iOS 10, de nieuwste versie van Apples besturingssysteem, is vele malen groter dan Android Nougat. Volgens de laatste officiële cijfers, die dateren van begin deze maand, is het besturingssysteem op 87 procent van alle iPads en iPhones te vinden.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

1 reactie

Reageer