Nieuwste Android distributiecijfers bekend

0

Google heeft haar nieuwste distributiecijfers van haar besturingssysteem Android bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat Android Nougat bijna een jaar na lancering op ongeveer één op de negen Android-tablets en -smartphones te vinden is. Android Marshmallow is en blijft de populairste versie onder gebruikers.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Android Developer Dashboard.

Het is augustus 2016 als Google Android 7.0 Nougat vrijgeeft en uitrolt naar de eerste tablets en smartphones. Enkele maanden na de release komt Google met een update van het besturingssysteem in de vorm van Android 7.1 Nougat. Deze variant heeft enkele nieuwe features, waaronder App Shortcuts of App Snelkoppelingen. Daarmee verschijnt er een menu in beeld als je een app-icoontje iets langer ingedrukt houdt. Je kunt het dus vergelijken met 3D Touch van Apple, maar dan zonder drukgevoelige sensoren in het scherm.

Wat is het resultaat een jaar na lancering? Volgens de laatste cijfers van Google is Android Nougat op 11,5 procent van alle Android-tablets en -smartphones te vinden. Dat betekent dus dat ongeveer één op de negen mobiele apparaten met de nieuwste versie van Google’s besturingssysteem is uitgerust. In juni bleef de teller nog steken op 9,5 procent. De afgelopen maand heeft Android Nougat dus een bescheiden groei doorgemaakt.

In de distributiecijfers maakt Google onderscheid tussen Android 7.0 en Android 7.1. Daarbij is de verdeling respectievelijk 10,6 procent en 0,9 procent.

Android Developer Dashboard (juli 2017)

Bron: Android Developer Dashboard (juli 2017)

Andere Android-versies

Voor de tweede maand op rij heeft Android 6.0 Marshmallow het grootste marktaandeel. Volgens de laatste telling draait 31,8 procent van alle Android-apparaten op deze Android-versie. Marshmallow wordt nauw op de voet gevolgd door Android Lollipop (5.0 en 5.1). Drie op de tien apparaten (30,1 procent) is uitgerust met deze versie. Het twee-en-een-half jaar oude Android KitKat (4.4) is goed voor de derde plaats met een aandeel van 17,1 procent.

Jelly Bean, Ice Cream Sandwich en Gingerbread vormen wederom de hekkensluiters. Volgens de laatste berekeningen draait achtereenvolgens 8,1 procent, 0,7 procent en 0,7 procent van alle tablets en smartphones die de Google Play Store bezoeken op deze Android-versies.

iOS 10

Apple kent hele andere distributiecijfers. iOS 10, de nieuwste versie van Apple’s besturingssysteem, vinden we volgens de laatste telling, die dateert van juli 2017, op 86 procent van alle iPads en iPhones. Zijn voorganger, iOS 9, is nog maar op 11 procent van alle iPads en iPhones te vinden. De resterende 3 procent is van een oudere versie van het besturingssysteem voorzien.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer