Helft iPad-scholen haakt af wegens hoge kosten

0

Meer dan de helft van de scholen die afgelopen jaar overstapte op het iPad-onderwijs of dat overwoog te doen, heeft besloten om er mee te stoppen. Ze worden geconfronteerd met te hoge kosten die geestelijk vader en initiator Maurice de Hond hen oplegt. Ook vinden zij dat De Hond zich te veel bemoeit met het reilen en zeilen binnen de school.

Dat blijkt uit een rondgang van de Volkskrant langs 46 scholen. Ongeveer een kwart van deze scholen (12) is volledig gestopt met de door Maurice bedachte methode Onderwijs voor een Nieuwe Tijd (O4NT). 13 scholen overwogen om als iPad-school of Steve Jobsschool door het leven te gaan, maar zag daar uiteindelijk van af.

Opiniepeiler Maurice de Hond voorspelde vier jaar geleden nog dat honderd tot tweehonderd scholen zich zou laten veranderen in een iPad-school. De teller staat op dit moment op. Nog eens 7 scholen verwachten dat ze na de zomervakantie als Steve Jobsschool aan de slag kunnen.

Kosten

Het kostenplaatje is de belangrijkste reden waarom scholen massaal afhaken. Deelnemende scholen moeten een bedrag van 9 euro per kind betalen aan de opiniepeiler. Dat komt neer op een gemiddelde kostenpost van 20.000 euro per school per jaar. Dat bedrag kunnen ze onmogelijk ophoesten. Deze kosten betalen de scholen voor de ontwikkeling van de software, begeleiding en training van docenten.

Een andere veelgehoorde klacht is dat De Hond zich te veel zou bemoeien hoe scholen hun onderwijs moeten inrichten. “Los van het geld, de methode was te veel een keurslijf”, aldus Hans van der Most van Sterrenschool Apeldoorn. Tot slot melden sommige scholen dat de verwachte resultaten uitblijven. “Als school wil je ruimte geven aan vernieuwing, maar niet te lang. De kwaliteit van het onderwijs moet leidend zijn”, zo zegt een woordvoerder van stichting Boor.

Omdat Nederlandse scholen op dit moment nog niet warmlopen voor de door hem ontwikkelde O4NT-methode, heeft De Hond zijn zinnen gezet op buitenlandse scholen. Ook probeert hij een zakcentje te verdienen met de verkoop van onderwijssoftware.

O4NT kwam in 2012 van de grond toen De Hond op radio en tv vertelde over zijn onderwijsvisie. Volgens de opiniepeiler was er te weinig ruimte voor moderne leermiddelen, zoals een iPad. Kinderen worden zodoende te weinig voorbereid om de wereld van morgen. De Hond kreeg veel bijval vanuit de onderwijswereld voor zijn visie. Toch komt het initiatief nog niet goed van de grond.

Share.

Gerelateerde tablets / apps

  • Schermdiagonaal 12.9 inch
  • Besturingssysteem iOS
  • Schermresolutie 2732 x 2048
  • Afmetingen 305.7 x 220.6 x 6.9 mm
  • Processor Apple A9X
  • Gewicht 713 gram
  • Opslagruimte 128 / 32
  • Alle specificaties

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer