Android Marshmallow is de grootste

0

Niet Android Lollipop, maar Android Marshmallow heeft het grootste marktaandeel in de Google Play Store. Ook Android Nougat heeft de afgelopen maand een flinke sprong voorwaarts gemaakt.

Dat blijkt uit de nieuwste distributiecijfers die we op het Android Developer Dashboard aantreffen.

Android Lollipop (5.0 en 5.1) stond geruime tijd boven aan de lijst van Google’s Dashboard met een aandeel van ongeveer een derde. De afgelopen maanden zagen we dat Android Marshmallow (6.0) een steeds groter aandeel kreeg. Dat deze Android-versie nu de grootste is komt dan ook niet als een verrassing. Volgens de laatste cijfers draait 31,2 procent van alle tablets en smartphones die de Google Play Store bezoeken op Android Marshmallow.

Android Lollipop was zoals gezegd lange tijd de meest populaire Android-versie van Google. Deze is nu eindelijk van de troon gestoten. De afgelopen maand daalde het marktaandeel van Lollipop van 32 procent naar 30,8 procent. Genoeg dus om van de eerste naar de tweede plaats terug te vallen.

Op de derde plaats volgt Android KitKat (4.4). Bijna één op de vijf mobiele apparaten (18,1 procent) die de Play Store bezoekt draait op deze versie. Jelly Bean (4.1, 4.2 en 4.3) is goed voor een aandeel van 8,8 procent. Gingerbread (2.3) en Ice Cream Sandwich (4.0) vormen de hekkensluiters. Slechts 0,8 procent van alle Android-tablets en -smartphones draait nog op deze hopeloos verouderde Android-versie.

Android Developer Dashboard (juni 2017)

Bron: Android Developer Dashboard (juni 2017)

Android Nougat

Android Nougat (7.0 en 7.1) wint opnieuw aan terrein. Volgens de laatste cijfers uit het Android Developer Dashboard heeft Nougat een marktaandeel van 9,5 procent. In mei was dat nog 7,1 procent.

Android Nougat werd vorig jaar augustus gelanceerd door Google. Vlak na de lancering kwam de zoekmachinegigant met de eerste grote update op de proppen: Android 7.1. Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en zien we Google’s nieuwste Android-versie beetje bij beetje stijgen. In november verscheen hij voor het eerst in de statistieken. Het OS draaide toen op 0,3 procent van alle apparaten.

Begin maart was het aandeel van Android Nougat gegroeid tot 2,4 procent. In april behaalde de nieuwste Android-versie een aandeel van 4,9 procent. In mei stond de teller op 7,1 procent. De afgelopen maand groeide het aandeel van Android Nougat door naar  9,5 procent.

iOS 10

Apple kent hele andere distributiecijfers. iOS 10, de nieuwste versie van Apple’s besturingssysteem, vinden we volgens de laatste telling op 86 procent van alle iPads en iPhones. Zijn voorganger, iOS 9, is nog maar op 11 procent van alle iPads en iPhones te vinden. De resterende 3 procent is van een oudere versie van het besturingssysteem voorzien.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer