Microsoft onthult nieuwe Surface Pro

0

Microsoft heeft woensdag de nieuwe Surface Pro uit de doeken gedaan. Deze gaat niet door het leven als de Surface Pro 5, maar gewoon als de Surface Pro. Hij komt met de nieuwste Kaby Lake processor, maar een USB-C aansluiting is nog een brug te ver voor Microsoft. Vanaf 15 juni kun je de convertible bestellen vanaf 949 euro.

Het was natuurlijk te verwachten dat Microsoft vroeg of laat een nieuwe Surface Pro zou aankondigen. Toch komt de onthulling als een verrassing. Panos Panay, het hoofd van de Surface-afdeling, vertelde onlangs nog dat de Surface Pro 5 nog wel even op zich zou laten wachten. Achteraf gezien probeerde hij ons dus om de tuin te leiden.

Wat kun je van Microsofts nieuwste Windows-convertible verwachten? Wij hebben de belangrijkste specificaties voor je op een rij gezet.

Specificaties Surface Pro

De Surface Pro heeft, net als zijn voorganger, een 12.3 inch PixelSense display met een resolutie van 2736 bij 1824 pixels. Welke processor je onder de motorkap terugvindt, is afhankelijk van de uitvoering die je kiest. Ze komen allemaal met een zevende generatie Intel Core Kaby Lake CPU, maar je kunt kiezen uit de m3, i5 of i7. De Ook de hoeveelheid werkgeheugen en de opslagcapaciteit verschilt per model. Je krijgt in ieder geval 4 GB RAM van Microsoft. Als je bereid bent om genoeg geld op tafel te leggen, kun je ook kiezen voor 16 GB geheugen. De opslagcapaciteit varieert van 128 GB tot 1 TB (allemaal Solid State Drive of SSD).

USB-A, mini-DisplayPort, koptelefoonaansluiting en Surface Connect zijn wederom van de partij. Microsoft durft het echter nog niet aan om een USB-C aansluiting in haar convertibles te verwerken. Surface Connect wordt overigens gebruikt om accessoires aan te sluiten en op te laden op de Surface Pro. Op korter termijn is de convertible alleen verkrijgbaar als WiFi-only, maar een uitvoering met LTE is in de maak. Deze wordt in de herfst verwacht. De tablet draait op Windows 10 Pro.

Surface Pro

Naast nieuwe specificaties heeft Microsoft ook op andere gebieden tal van aanpassingen aangebracht. Zo heeft de Surface Pro een nieuwe scharnier in de kickstand. Hiermee kun je de convertible kantelen tot een hoek van 165 graden. Ook de accu heeft een enorme boost gekregen. Volgens Microsoft gaat de Surface Pro tot wel 13,5 uur mee als de batterij volledig is opgeladen. De Surface Pro 4 ging ‘slechts’ 9 uur mee op een lading. Tot slot heeft Microsoft het koelingssysteem grondig aangepakt. Voorheen had alleen het instapmodel van de Surface Pro 4 passieve koeling. Dat wil zeggen, koeling zonder ventilator. Ook de variant met Intel Core i5 is nu uitgerust met een passief koelsysteem. De duurdere uitvoering met i7-processor produceert nog te veel warmte om alleen met passieve koeling toe te passen. Daarom heeft Microsoft deze varianten hybride koeling gegeven: een combinatie van passieve koeling en actieve koeling (met ventilator). Het Amerikaanse hard- en softwarebedrijf belooft dat de fan stiller is zijn voorgangers.

Accessoires

Naast de nieuwe Surface Pro had Microsoft nog meer voor ons in petto. Zo zag een nieuwe Surface Pen woensdag het levenslicht. Deze heeft vier keer zo veel drukgevoelige sensoren in de punt. In plaats van 1.024 verschillende drukniveaus telt de nieuwe stylus er 4.096. Klinkt geweldig, maar komt wel met een keerzijde. Je krijgt de Surface Pen namelijk niet langer cadeau bij de aankoop van je convertible.

Ook heeft Microsoft een nieuwe Type Cover gepresenteerd. ‘Nieuw’ is niet helemaal het juiste woord: ze komen in verschillende kleuren. Afgelopen jaar onthulde Microsoft de zogeheten Signature-editie. Deze was aangekleed met een Italiaanse stof die alcantara heet. Deze is voortaan in ver verschillende kleuren verkrijgbaar: rood, blauw, zilver en grijs. Je betaalt hier wel enkele tientjes meer voor dan zijn voorganger, namelijk 179 euro in plaats van 149 euro.

Tot slot maakte Microsoft bekend dat de Surface Dial ook in combinatie met de Surface Pro is te gebruiken. Dit hulpstuk is eigenlijk voor de Surface Studio bedoeld, maar werkt dus ook met de nieuwste convertible.

Surface Pro

Prijs en beschikbaarheid

De Surface Pro ligt vanaf 15 juni in de Benelux in de winkels. Hij wordt in zes verschillende uitvoeringen uitgebracht. Het instapmodel heeft een adviesprijs van 949 euro. De duurste uitvoering krijgt een prijskaartje van 3.099 euro.

 € 949,00€ 1.149,00€ 1.449,00€ 1.799,00€ 2.499,00€ 3.099,00
CPUIntel Core m3-7Y30Intel Core i5-7300UIntel Core i5-7300UIntel Core i7-7660UIntel Core i7-7660UIntel Core i7-7660U
RAM4 GB4 GB8 GB8 GB16 GB16 GB
SSD128 GB128 GB256 GB256 GB512 GB1 TB

 

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer