Apple onthult nieuwe iPad

0

Na maanden van speculeren blijken de geruchten te kloppen. Apple heeft zojuist een nieuwe tablet aangekondigd: de iPad. Toevoegingen als ‘Pro’, ‘Air’ of een jaartal zijn weggelaten. De  nieuwe iPad kan vanaf vrijdag 24 maart aangeschaft worden vanaf 409 euro.

De afgelopen maanden zijn er flink wat geruchten verspreid over de tabletplannen van Apple. De een zei dat het Amerikaanse technologiebedrijf in maart een persevenement zou houden waar drie of vier nieuwe iPad Pro’s onthuld zouden worden, de ander noemde begin april als introductiedatum. Uiteindelijk was het MacRumors die het bij het juiste eind had. De Amerikaanse techsite voorspelde dat Apple deze week geen persconferentie zou houden om de nieuwe tablets te presenteren. Toch zat ook MacRumors ernaast als het gaat om de nieuwe producten: ook zij dachten dat we drie of vier nieuwe iPad Pro’s te zien zouden krijgen. In plaats daarvan moeten we genoegen nemen met één nieuwe tablet: de iPad.

Het eerste dat onmiddellijk opvalt is de naam. Apple heeft geen enkele toevoeging gegeven aan de tablet. Bij behoort dus niet tot de Pro- of Air-reeks, maar is een op zichzelf staande product. Als we hem dan toch moeten positioneren, kun je de nieuwe tablet beschouwen als de opvolger van de iPad Air 3 uit 2014.

Specificaties iPad

Qua specificaties lijkt de iPad sterk op zijn voorgangers, zij het dat hij iets betere componenten heeft. Het scherm is nog altijd 9.7 inch in doorsnee en heeft een resolutie van 2048 bij 1536 pixels en een pixeldichtheid van 264 ppi. Wie op een OLED-scherm hoopte komt bedrogen uit: Apple gebruikt nog altijd zijn Retina HD-display, oftewel een IPS LCD-beeldscherm. Onder de motorkap wordt hij aangestuurd door een 64-bit A9-chip met geïntegreerde M9-coprocessor. Over de hoeveelheid werkgeheugen laat Apple zich ook ditmaal niet uit. Waarschijnlijk hebben we hier binnenkort een antwoord op als hij de teardown treatment krijgt van mensen als iFixit.

De opslagcapaciteit bedraagt 32 GB of 128 GB. Afgelopen jaar verdween de 16 GB uitvoering al om plaats te maken voor 32 GB. Op dat vlak zien we dus geen verrassingen. De Home-knop met geïntegreerde Touch ID sensor is wederom van de partij. Hetzelfde geldt voor de koptelefoonaansluiting. Bij de iPhone 7 en iPhone 7 Plus heeft Apple deze weggelaten. Het was dus nog maar de vraag of ook de tablet deze aansluiting zou houden. Fotograferen of videogesprekken voeren doe je met de 8 en 1.2 megapixelcamera. De batterij heeft een vermogen van 32,4 Whr en gaat naar eigen zeggen tot wel 10 uur mee als je video’s bekijkt of muziek streamt. Tot slot komt hij met de nieuwste versie van Apple’s besturingssysteem, iOS 10.

iPad

Prijs en beschikbaarheid

De nieuwe iPad kun je vanaf vrijdag 24 maart bestellen via de Apple Store website, of door naar een Apple filiaal te rennen. De tablet verschijnt in drie kleuren: zilver, goud of spacegrijs. Daarnaast is hij te koop als WiFi-only of WiFi + 4G. Apple hanteert de volgende prijzen:

  • iPad + 32 GB + WiFi-only: 409 euro
  • iPad + 128 GB + WiFi-only: 509 euro
  • iPad + 32 GB + WiFi en LTE: 569 euro
  • iPad + 128 GB + wiFi en LTE: 669 euro

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer