ASUS wil minder tablets uitbrengen

0

ASUS is van plan om in de toekomst minder tablets op de markt te brengen. Alleen voor de duurdere modellen is nog een toekomst weggelegd. Verder wil het Taiwanese technologiebedrijf zich meer gaan toeleggen op virtual reality en augmented reality.

Dat schrijft Digitimes naar aanleiding van uitspraken van Jerry Shen, de CEO van ASUS.

ASUS staat bekend om haar ZenPad-tablets. Deze zijn er in allerlei soorten en maten, van 7 inch tot 10.1 inch. De ASUS ZenPad S 8.0 is een compacte high-end Android-tablet. Daarover hebben wij destijds een uitgebreide review geschreven. Deze kostte destijds 279 euro, maar inmiddels haal je hem voor minder dan 200 euro in huis. Ook de Nexus 7 is afkomstig uit de stal van ASUS. Deze tablet is meerdere malen uitgeroepen tot ‘tablet van het jaar’.

Meer tablets

Voor dergelijke tablets is in de toekomst geen ruimte meer. Bij monde van Jerry Shen zegt het bedrijf minder tablets op de markt te willen brengen. Bovendien ziet het ook geen heil in goedkope en low-end tablets: alleen de duurdere modellen zullen we straks nog in de winkels aantreffen. Dat wil zeggen, tablets van 300 euro en duurder. Deze keuze is ergens wel begrijpelijk: de concurrentie aan de onderkant van de tabletmarkt is groot en de winstmarges liggen erg laag. Tabletmakers kunnen zich dan beter onderscheiden door zich op het midden en duurdere high-end segment te focussen. Ook gaat het bedrijf zijn ZenPad-tablets in minder landen verkopen.

De tabletverkoop gaat al jaren achteruit bij ASUS. In 2013 verkocht het bedrijf nog 12,1 miljoen tablets. In 2014 daalde dit aantal naar 9,4 miljoen. De afgelopen twee jaar verkocht het bedrijf achtereenvolgens 5,9 miljoen en 3,3 miljoen tablets.

VR en AR

Wat gaat ASUS doen nu het minder tablets wil lanceren? Topman Shen vertelde dat het bedrijf zich gaat focussen op virtual reality (VR) en augmented reality (AR). De eerste resultaten daarvan zagen we begin dit jaar. In januari kondigde het bedrijf de ASUS ZenFone AR aan. Na de Lenovo Phab 2 Pro is dit het tweede toestel dat is uitgerust met Google’s Tango-technologie. Daarmee is het mogelijk om driedimensionale objecten in je omgeving te plaatsen. Daarnaast werkt het bedrijf aan een stand-alone VR-headset. Deze zou nog voor het einde van het jaar in de winkels moeten liggen.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer