Apple repareert lek in iOS 10.1

0

Apple is maandagavond Nederlandse tijd begonnen met de uitrol van de nieuwste versie van haar besturingssysteem: iOS 10.1. Eén van de dingen die het Amerikaanse technologiebedrijf heeft bereikt met de update is dat het een beveiligingslek heeft gedicht.

Dat blijkt uit de productpagina over iOS 10, die Apple maandagavond online heeft gezet.

Wat er door het fout in het besturingssysteem mogelijk was, is niet bekend. Dat laat Apple namelijk in het midden. Het bedrijf vermeldt enkel dat het lek gedicht is in de nieuwste versie van het besturingssysteem.

Het gerucht ging al even de ronde dat Apple binnenkort een nieuwe versie van zijn besturingssysteem zou uitrollen. In eerdere berichten werd echter de datum 25 oktober genoemd, wat vandaag is. Apple weet ons echter te verrassen door de update eerder uit te rollen.

Lek gerepareerd

Eén van de dingen die Apple in iOS 10.1 heeft gerepareerd, is een lek. Hierdoor konden kwaadwillenden een aangepaste jpg-afbeelding versturen naar een andere gebruiker. Door een fout waarop het geheugen de afbeelding laadt was het enkel het bekijken van de foto al genoeg om een kwaadaardige code uit te voeren. Wat er hiermee in theorie had kunnen gebeuren wil Apple niet zeggen. We weten evenmin in welke versies van Apples besturingssysteem het lek zich voordoet. Mogelijk omdat Apple misbruik wil voorkomen. Niet iedereen kan of wil de nieuwste versie van iOS 10 op zijn iPad of iPhone hebben.

In juli van dit jaar repareerde Apple een vergelijkbaar lek. Deze had echter betrekking op tiff-bestanden.

Nieuw in iOS 10.1

Naast het dichten van het lek heeft Apple ook enkele nieuwe features naar het besturingssysteem gebracht. Zo is de Portretmodus eindelijk beschikbaar voor iedereen die met een iPhone 7 Plus rondloopt. Hiermee schiet je portretfoto’s met een wazige achtergrond.

Bij iOS 10 introduceerde Apple berichten met effecten en schermvullende animaties. Deze waren echter niet te zien als de optie ‘Verminder beweging’ was ingeschakeld. Apple heeft daar een extra optie aan toegevoegd: ‘Laat Berichten-effecten zien’. Als je deze inschakelt zie je de nieuwe animaties ook als je ‘Verminder beweging’ hebt ingeschakeld. Deze vind je bij Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Verminder beweging > Laat Berichten-effecten zien.

Daarnaast werkt de Bluetooth-connectiviteit beter in iOS 10.1 en zijn er diverse verbeteringen ‘onder water’ doorgevoerd. Door op deze link te klikken/drukken kun je alle verbeteringen bekijken die Apple heeft doorgevoerd in iOS 10.1.

iOS 10.1 downloaden

iOS 10.1 is beschikbaar als Over-The-Air update. Als er geen melding in beeld verschijnt, dan ga je naar Instellingen > Algemeen > Software-update om te kijken of hij voor je klaar staat.

 

Wil je alle nieuwe functionaliteiten van iOS 10 bekijken? Lees dan ons artikel ‘iOS 10: alle veranderingen en toevoegingen op een rij’.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer