Android Marshmallow nu op 18,7% van alle apparaten

0

Bijna één op de vijf Android-tablets en –smartphones wereldwijd draait op Android Marshmallow. Dat is een stijging van enkele procentpunten ten opzichte van vorige maand. Android Nougat is nog nergens in de statistieken te bekennen.

Dat blijkt uit de meest recente distributiecijfers van Google, die te vinden zijn via het Android Developer Dashboard.

Android Marshmallow

Steeds meer tablets en smartphones draaien op Android 6.0 (Marshmallow). Dat komt enerzijds doordat fabrikanten het besturingssysteem vaker uitrollen naar hun producten, of doordat zij hun nieuwste tablets en telefoons standaard uitrusten met Android Marshmallow. Zodoende is het marktaandeel van deze Android-versie opgelopen tot 18,7%.

Android Marshmallow vertoont een geleidelijke groei. Begin januari, drie maanden na de lancering, stond de teller op 0,7%. In februari stootte het marktaandeel door naar 1,2% en in maart naar 2,3%. Vervolgens verdubbelde het aandeel naar 4,6%. In mei bereikte Marshmallow draaide 7,5% van alle Android-tablets en –smartphones op Android Marshmallow. Uit de peiling van juni bleek dat één op de tien Android-toestellen uitgerust is met de nieuwste Android-versie. In juli berekende de zoekmachinegigant dat ruim één op de acht mobiele apparaten (13,3%) op Android Marshmallow draaide. In augustus was dat opgelopen tot 15,2%. De afgelopen maand groeide het aandeel tot 18,7%.

Andere Android-versies

Ruim één op drie apparaten (35%) draait op Android 5.0 of 5.1 (Lollipop). Daarmee is Lollipop de meestgebruikte Android-versie onder consumenten. Door de toegenomen populariteit daalde het aandeel Lollipop marginaal van 35,1% naar 35%. Hetzelfde zien we bij Android 4.4 (KitKat): in een maand tijd nam het marktaandeel van deze versie af van 29,2% naar 27,7%.

Op ruime afstand volgt Android Jelly Bean (4.1, 4.2 en 4.3) met een marktaandeel van 15,6% (was 16,7%). Android Gingerbread, Ice Cream Sandwich en Froyo vormen de hekkensluiters met een aandeel van respectievelijk 1,5%, 1,4%, en 0,1%.

Smartphones die op een Android-versie draaien waarvan het aandeel kleiner is dan 0,1% worden niet meegenomen in de peiling. Dat is de verklaring waarom we Android 7.0 (Nougat) nog niet in de statistieken terugzien. De enige toestellen die op de allernieuwste Android-versie draaien is beperkt tot de Nexus 5X, Nexus 6P en LG V20. Fabrikanten als Samsung, Sony en HTC hebben al aangekondigd welke telefoons uit hun assortiment op termijn een update naar Android Nougat kunnen verwachten.

iOS

Apple berekende begin deze maand dat 88% van zijn iDevices (iPad, iPhone en iPod Touch) op iOS 9 draaide. Als we kijken naar oudere versies, dan zien we dat slechts 9% van alle apparaten nog op iOS 8 draait. Een schamele 3% draait op een oudere variant van iOS. Ook hier geldt dat iOS 10 nog niet in de cijfers is opgenomen. Dit omdat het besturingssysteem dinsdagavond pas officieel is uitgerold.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer