Android Marshmallow inmiddels op 15,2% Android-apparaten

0

Een bescheiden stijging voor het marktaandeel van Android Marshmallow, de nieuwste versie van Googles besturingssysteem die momenteel beschikbaar is. Volgens de laatste cijfers draait 15,2% van alle Android-tablets en –smartphones op deze Android-versie. In juli was dat nog 13,3%.

Dat blijkt uit de laatste editie van het Android Developer Dashboard.

Android Marshmallow groeit gestaag door

Steeds meer tablets en smartphones draaien op Android 6.0 (Marshmallow). Google lanceerde deze versie vorig jaar september. Begin januari, drie maanden na de lancering, stond de teller pas op 0,7%. In februari groeide het marktaandeel van Marshmallow door naar 1,2% en in maart naar 2,3%. Vervolgens verdubbelde het aandeel van de laatste Android-versie naar 4,6%. In mei bereikte Marshmallow een piek van 7,5%. Uit de peiling van juni bleek dat één op de tien Android-toestellen uitgerust is met de nieuwste Android-versie. In juli berekende het internetbedrijf dat ruim één op de acht mobiele apparaten (13,3%) op Android Marshmallow draaide. Dat aandeel is de afgelopen maand opgelopen naar 15,2%.

Het is duidelijk dat steeds meer fabrikanten Android Marshmallow uitrollen naar hun tablets en smartphones. Zo zagen we eerder dit jaar dat de  Sony Xperia Z4 TabletNVIDIA Shield Tablet (K1)Samsung Galaxy Tab A en Samsung Galaxy Tab S2 een update kregen naar de nieuwste Android-versie. Daarnaast worden verreweg de meeste nieuwe tablets en smartphones uitgerust met Android Marshmallow.

Andere Android-versies

Ook nu weer is Android Lollipop (5.0 en 5.1) na Marshmallow de populairste Android-versie. Volgens de laatste peiling heeft deze versie een marktaandeel van 35,5%. In juli eerder was dat nog 35,1%. Eenzelfde ontwikkeling zien we bij Android 4.4 (KitKat): deze stond vorige maand op 30,1% en nu op 29,2%.

Op ruime afstand volgt Android Jelly Bean (4.1, 4.2 en 4.3) met een marktaandeel van 16,7% (was 17,8%). Android Gingerbread, Ice Cream Sandwich en Froyo vormen de hekkensluiters met een aandeel van respectievelijk 1,7%, 1,6%, en 0,1%. Smartphones die op een Android-versie draaien waarvan het aandeel kleiner is dan 0,1% worden niet meegenomen in de peiling.

iOS

Apple berekende eind juli dat 86% van zijn iDevices (iPad, iPhone en iPod Touch) op iOS 9 draaide, de laatste versie van Apples besturingssysteem. Als we kijken naar oudere versies, dan zien we dat slechts 11% van alle apparaten nog op iOS 8 draait. Een schamele 3% draait op een oudere variant van iOS.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer