Windows 10 heeft marktaandeel van 21%

0

Het is inmiddels één jaar en een paar dagen geleden dat Microsoft Windows 10 lanceerde. In die periode heeft het Amerikaanse hard- en softwarebedrijf een marktaandeel van 21%. Dat betekent dat één op de vijf tablets, convertibles, desktops en laptops op het nieuwe besturingssysteem draait.

Dat blijkt uit cijfers van zowel Netmarketshare als Statcounter. De eerste marktonderzoeker heeft berekent dat Windows 10 een marktaandeel van 21,13% heeft. Statcounter zet iets hoger in en schat het aandeel van Microsofts besturingssysteem op 23,52%.

Als we puur naar Nederland kijken, dan heeft Windows 10 een marktaandeel van maar liefst 37,43% volgens Statcounter.

Nog meer cijfers

Op 29 juli 2015 startte het Amerikaanse hard- en softwarebedrijf met de uitrol van Windows 10. Binnen een week was het besturingssysteem al op ruim 20 miljoen apparaten te vinden, twee weken later al op 50 miljoen apparaten. Eind augustus meldde Microsoft dat zijn besturingssysteem op ruim 75 miljoen apparaten was geïnstalleerd. Het bedrijf noemde Windows 10 toen al ‘de meest succesvolle lancering ooit’. In oktober –we zijn dan twee tot drie maanden verder– draaide het besturingssysteem op meer dan 120 miljoen apparaten wereldwijd.

Ook dit jaar groeit het aantal installaties hard. In januari noemde Microsoft het getal van 200 miljoen installaties. Eind maart, toen de Build Conference plaatsvond, was de teller opgelopen tot 270 miljoen installaties. Begin mei meldde het in Redmond gevestigde bedrijf dat Windows 10 op ruim 300 miljoen tablets en andere (mobiele) apparaten was geïnstalleerd. Volgens de laatste berekeningen is dat aantal inmiddels gestegen naar 350 miljoen.

Wie nu Windows 10 op zijn (mobiele) apparaat wil installeren, moet hiervoor 119 euro betalen. Links en rechts lees ik echter dat er nog steeds mogelijkheden zijn om het besturingssysteem alsnog gratis te installeren.

Anniversary Update

Vandaag is de dag dat Microsoft de langverwachte Anniversary Update uitrolt. Hiermee viert het Amerikaanse hard- en softwarebedrijf dat Windows 10 één jaar bestaat. Het besturingssysteem wordt hierdoor nog veiliger.  Zo kun je gebruik maken van nieuwe mogelijkheden van Windows Hello om bij websites in te loggen met gezichtsherkenning of een vingerafdruk. Tevens is Windows Defender nog gebruiksvriendelijker geworden. Daardoor ben je nog beter beschermd tegen virussen en andere bedreigingen van kwaadwillenden.

Nieuw in de Anniversary Update is de ondersteuning voor Windows Ink, de penondersteuning waarmee je zelf notities kunt maken op een Windows 10-apparaat met touchscreen. Tot slot heeft Microsoft ook allerlei handige extensies geïntroduceerd die vanaf augustus beschikbaar zijn. Denk aan onder meer de Pin It Button voor Pinterest, AdBlock, AdBlock Plus en LastPass. Deze plugins zijn straks te vinden in de Windows Store.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer