iPad krijgt mogelijk Digital Crown in de toekomst

0

Apple heeft een patent toegekend gekregen van de USPTO. In de patentaanvraag beschrijft Apple een nieuw navigatiemechanisme op apparaten met een groter scherm aan de hand van zogeheten rotary input. Simpel vertaald, een draaiknop. Het is een aanwijzing dat het Amerikaanse technologiebedrijf deze techniek mogelijk in de toekomst in zijn iPads gaat verwerken.

Als je nu op een iPad door de verschillende menu’s en tabbladen wil navigeren, kan dat op een handjevol manieren. Zo is er in de eerste plaats je vinger –‘de beste stylus die ooit bedacht is’ zoals wijlen Steve Jobs het ooit omschreef. Een tweede manier is een stylus of digitale pen. De Apple Pencil werkt echter alleen  met de nieuwste iPad Pro-modellen, dus tenzij je over een van deze tablets beschikt heb je hier vrij weinig aan.

Digital Crown

Mogelijk komt daar in de toekomst nog een derde navigatiemethode bij: een draaiknop of rotary input. Een dergelijk mechanisme kennen we van oude smartphones, nog voordat ze werden uitgerust met een touchscreen. Apple-liefhebbers zal deze aanpak bekend voorkomen: de Apple Watch heeft immers een zogeheten Digital Crown. Dit is een draaiknop waarmee je door de verschillende menu’s en opties kunt bladeren op de smartwatch zonder het scherm aan te raken. Je kunt deze draaiknop ook gebruiken om in- en uit te zoomen op een kaart, of het volume harder of zachter te zetten.

De Digital Crown is voor producten met een klein scherm, zoals de Apple Watch, de oplossing bij uitstek om te navigeren. Maar kennelijk ziet Apple ook toepassingsmogelijkheden en kansen om deze techniek toe te passen om apparaten met grotere schermen. In de patentaanvraag, die werd ontdekt door Patently Apple, zien we een product die qua vormgeving veel weg heeft van een iPad. Hierin beschrijft Apple hoe de iPad met rotary input het volume kan worden aangepast en worden ingezoomd op teksten. Of hij ook gebruikt kan worden om ta navigeren wordt niet direct duidelijk, maar het lijkt me stug dat Apple deze kans niet met beide handen aangrijpt om deze functionaliteit aan de rotary input toe te voegen.

 

Wat denken jullie: heeft een ‘digitale kroon’ een toegevoegde waarde voor een iPad, of is het niet meer dan een leuke gimmick?

Apple patent voor rotary input met digital crown

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer