Eén op de acht apparaten draait op Android Marshmallow

0

Uit de nieuwste distributiecijfers van Google blijkt dat Android Marshmallow, de nieuwste versie van zijn besturingssysteem, op 13,3% van alle Android-tablets en –smartphones draait. Daarmee groeit deze versie gestaag door en verliezen oudere versies beetje bij beetje hun marktaandeel.

Dat blijkt uit de laatste editie van het Android Developer Dashboard, die dinsdagavond Nederlandse tijd bekend is gemaakt.

Android Marshmallow

Steeds meer tablets en smartphones draaien op Android 6.0 (Marshmallow). Google lanceerde deze versie vorig jaar september. Begin januari, drie maanden na de lancering, stond de teller pas op 0,7%. In februari groeide het marktaandeel van Marshmallow door naar 1,2% en in maart naar 2,3%. Vervolgens verdubbelde het aandeel van de laatste Android-versie naar 4,6%. In mei bereikte Marshmallow een piek van 7,5%. Uit de peiling van juni bleek dat één op de tien Android-toestellen uitgerust is met de nieuwste Android-versie. Inmiddels draait ruim één op de acht mobiele apparaten (13,3%) op Android Marshmallow.

Er zijn twee verklaringen voor deze stijging. Allereerst worden de meeste nieuwe tablets en smartphones standaard uitgerust met Android Marshmallow. Daarnaast lanceren steeds meer fabrikanten een update naar de nieuwste Android-versie voor hun oudere modellen. Denk onder meer aan de Sony Xperia Z4 TabletNVIDIA Shield Tablet (K1)Samsung Galaxy Tab A en Samsung Galaxy Tab S2. En binnenkort wellicht ook de eerste generatie Samsung Galaxy Tab S.

Android Developer Dashboard (juli 2016)

Andere Android-versies

Ook in de laatste editie van het Android Developer Dashboard is Android Lollipop (5.0 en 5.1) nog altijd de populairste Android-versie. Volgens de laatste peiling heeft deze iteratie een marktaandeel van 35,1%. In juni eerder was dat nog 35,4%. Eenzelfde ontwikkeling zien we bij Android 4.4 (KitKat): deze stond vorige maand op 31,6% en nu op 30,1%. De een zijn brood is de ander zijn dood, zo zullen we maar zeggen.

Op ruime afstand volgt Android Jelly Bean (4.1, 4.2 en 4.3) met een marktaandeel van 17,8% (was 18,9%). Android Gingerbread, Ice Cream Sandwich en Froyo vormen de hekkensluiters met een aandeel van respectievelijk 1,9%, 1,7%, en 0,1%. Smartphones die op een Android-versie draaien waarvan het aandeel kleiner is dan 0,1% worden niet meegenomen in de peiling.

iOS 9

Volgens de laatste adoptiecijfers van Apple, die al weer stammen uit mei, draait 84% van alle iPads en iPhones op een versie van iOS 9. In tegenstelling tot Google maakt Apple geen onderscheid tussen grotere updates en incrementele updates. Zodoende belanden iOS 9, iOS 9.0.1, iOS 9.0.2, iOS 9.1, iOS 9.2, iOS 9.2.1, iOS 9.3, iOS 9.3.1 en iOS 9.3.2 op één en dezelfde hoop.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer