‘iPad Mini 5 krijgt 3D Touch en ondersteunt Apple Pencil’

0

In september is het weer zover: waarschijnlijk houdt Apple dan weer een groots persvenement waar het één of meerdere nieuwe tablets uit de doeken doet. Eén van die tablets is mogelijk de iPad Mini 5. De eerste geruchten over deze compacte tablet duiken de kop op. Volgens de geruchten krijgt de iPad Mini 5 3D Touch, is hij waterdicht en biedt hij ondersteuning aan de Apple Pencil.

Dat beweert althans TechAdvisor.

In maart introduceerde Apple de iPad Pro (9.7), een kleinere variant van de 12.9 inch grote iPad Pro die we vorig jaar september zagen. Naast een dure convertible greep het Amerikaanse technologiebedrijf de gelegenheid aan om al weer de vierde generatie van de iPad Mini te onthullen: de iPad Mini 4. Sinds 2012 onthult Apple ieder jaar trouw een opvolger van de compacte tablet. Het ligt dus in de lijn der verwachting dat we over enkele maanden een opvolger tegemoet kunnen zien.

Specificaties iPad Mini 5

Wat kunnen we verwachten van de iPad Mini 5? Volgens TechAdvisor krijgt de tablet hetzelfde schermformaat als de andere iPad Mini’s, oftewel 7.9 inch. De resolutie blijft eveneens gelijk op 2048 bij 1536 pixels. Echter, in tegenstelling tot zijn voorgangers ondersteunt de tablet Apples aanraakgevoelige technologie 3D Touch. Deze feature kennen we momenteel alleen van de iPhone 6S en iPhone 6S Plus. Naarmate je harder op het display drukt, verschijnt er bij sommige apps een menu in beeld waarmee je rechtstreeks naar een specifieke optie van deze app gaat. Zo kun je bijvoorbeeld bij de camera-app aangeven dat je een selfie wil maken, of een video wil opnemen. Daarnaast ondersteunt het scherm, net als de iPad Pro (12.9) en (9.7), de Apple Pencil.

De processor krijgt een upgrade van de A8 en M8 coprocessor naar de A9 en M9. De uitvoering met 16GB opslaggeheugen verdwijnt en 32GB wordt vermoedelijk de nieuwe standaard voor het instapmodel. Ten aanzien van de camera’s hoeven we volgens TechAdvisor niet op een upgrade te rekenen. Dat betekent dat de iPad Mini 5 een 8 en 1.2 megapixelcamera krijgt. Mogelijk neemt Apple afscheid van de 3.5mm audio jack aansluiting. In plaats daarvan moet je dan de Lightning Connector gebruiken om naar je favoriete muziek te luisteren. De vingerafdrukscanner gaat nergens heen en zal straks wellicht ook op de nieuwe iPad Mini terug te vinden zijn.

Ook is de iPad Mini 5 mogelijk waterdicht, omdat hij IP68 gecertificeerd is. Het zou niet de eerste waterdichte tablet zijn: die eer is weggelegd voor Sony met zijn Sony Xperia Tablet Z. En natuurlijk draait de tablet op iOS 10. Tot slot zou hij slechts 5 millimeter dik zijn en ook in het roségoud verschijnen.

iPad Mini 5 of iPad Mini Pro?

Over de naam bestaat onduidelijkheid. Het gerucht gaat dat Apple hem simpelweg iPad Mini 5 noemt, maar ook de naam iPad Mini Pro passeert de revue. Gezien de vermeende features -3D Touch, ondersteuning voor de Apple Pencil– klinkt de laatste suggestie nog niet eens zo gek. Daarnaast hebben we reeds een iPad Pro (12.9) en iPad Pro (9.7) gezien, waarom dan niet een iPad Mini Pro? Eenzelfde naamsverandering zou Apple ook overwegen voor de iPhone. Zo wil het gerucht dat Apple in september niet twee, maar drie nieuwe iPhones onthult: de iPhone 7, iPhone 7 Plus en iPhone 7 Pro.

Al met al genoeg reden om aan te nemen dat we straks geen iPad Mini 5, maar iPad Mini Pro te zien krijgen.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer