‘Ook Google Play Store ondergaat veranderingen’

0

Niet alleen de App Store, maar ook de Google Play Store ondergaat een aantal veranderingen. In navolging van Apple wil Google Android-ontwikkelaars een groter deel van de opbrengsten toekennen.

Dat zeggen anonieme, maar welingelichte bronnen tegenover Re/code.

Google en Apple zijn elkaars grootste concurrenten. Als een van beide partijen een vergaande maatregel neemt, dan kan de ander moeilijk achterblijven. Daar lijkt in dit geval sprake van te zijn.

App Store op de schop

Phil Schiller, de marketingtopman bij Apple, vertelde in een vraaggesprek met The Verge over de veranderingen die het bedrijf gaat doorvoeren in de App Store. Ruwweg gaat het om de volgende vier zaken:

  • Ontwikkelaars in alle app-categorieën kunnen voortaan een abonnementsdienst aanbieden. Voorheen was dit beperkt tot makers van tijdschriften en kranten.
  • Apple introduceert een advertentiemogelijkheid waar app-makers kunnen bieden op een zoekterm. De hoogste bieder verschijnt dan boven in de zoekresultaten.
  • Apps worden nog sneller goedgekeurd. Nu gaan er soms om onduidelijke redenen vijf dagen tot enkele weken overheen. Dat moet worden teruggebracht tot één of twee dagen.
  • Het verdienmodel gaat op de schop. Nu ontvangt Apple nog 30% van alle opbrengsten en ontwikkelaars de overige 70%. Na het eerste jaar wordt deze verhouding 85/15: 85% voor de ontwikkelaars en 15% voor Apple.

Als Apple dergelijke maatregelen treft, kan Google moeilijk achterblijven. Het zou desastreus zijn voor de zoekmachinegigant als ontwikkelaars overschakelen van Android naar iOS.

Grotere beloning

Om dat te voorkomen schakelt Google volgens anonieme bronnen, in navolging van Apple, ook over op de 85/15 verhouding. Er is echter één verschil: bij Apple krijgen ontwikkelaars pas na één jaar een groter stuk van de taart. Bij Google krijgen ze vanaf het allereerste moment een groter deel van de omzet toegekend. Google zou een jaar geleden al begonnen zijn met experimenteren met de nieuwe financiële verhoudingen.

Wanneer Google de 85/15 verhouding gaat implementeren is onbekend.

Of deze maatregel impact heeft op de inkomsten van Google is nog maar de vraag: het grootste gedeelte van de omzet wordt gegenereerd uit de verkoop van advertenties via de zoekmachine. Het kan dus wat lijden als de inkomsten uit de Google Play Store enigszins afnemen. Daar staat tegenover dat Google waarschijnlijk ook nieuwe ontwikkelaars aantrekt met deze maatregel. Zij hoeven immers niet een jaar te wachten op de beloning zoals iOS-ontwikkelaars.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer