Eén op de tien apparaten draait op Android Marshmallow

0

Google heeft de nieuwste distributiecijfers van zijn besturingssysteem Android bekend gemaakt. Daaruit blijkt dat één op de tien Android-tablets en –smartphones op Android 6.0 (Marshmallow) draait, de nieuwste versie van Google’s besturingssysteem. Dit gaat ten koste van het marktaandeel van oudere Android-versies.

Dat kunnen we afleiden uit de laatste editie van het Android Developer Dashboard, die dinsdagavond Nederlandse tijd bekend zijn gemaakt.

Android Marshmallow

Steeds meer tablets en smartphones draaien op Android 6.0 (Marshmallow). Google lanceerde deze versie in september 2015, inmiddels zo’n negen maanden geleden. Begin januari stond de teller op slechts 0,7%. In februari groeide het marktaandeel van Marshmallow door naar 1,2% en in maart naar 2,3%. Vervolgens verdubbelde het aandeel van de laatste Android-versie naar 4,6%. In mei bereikte Marshmallow een voorlopige piek van 7,5%. Inmiddels draait één op de tien mobiele apparaten (10,1%) op de laatste Android-versie.

Er zijn twee verklaringen voor deze stijging. Allereerst worden de meeste nieuwe tablets en smartphones standaard uitgerust met Android Marshmallow. Daarnaast lanceren steeds meer fabrikanten een update naar de nieuwste Android-versie voor hun oudere modellen. Denk onder meer aan de Sony Xperia Z4 TabletNVIDIA Shield Tablet (K1)Samsung Galaxy Tab A en Samsung Galaxy Tab S2.

Android Developer Dashboard (juni 2016)

Andere Android-versies

Ook in de laatste editie van het Android Developer Dashboard is en blijft Android Lollipop (5.0 en 5.1) de populairste Android-versie. Volgens de laatste peiling heeft deze versie een marktaandeel van 35,4%. Een maand eerder was dat nog 35,6%. Eenzelfde ontwikkeling zien we bij Android 4.4 (KitKat): deze stond vorige maand op 32,5% en nu op 31,6%. Waar de een wint, verliest de ander marktaandeel.

Op ruime afstand volgt Android Jelly Bean (4.1, 4.2 en 4.3) met een marktaandeel van 18,9% (was 20,1%). Android Gingerbread, Ice Cream Sandwich en Froyo vormen de hekkensluiters met een aandeel van respectievelijk 2,0%, 1,9%, en 0,1%. Smartphones die op een Android-versie draaien waarvan het aandeel kleiner is dan 0,1% worden niet meegenomen in de peiling.

iOS 9

Volgens de laatste adoptiecijfers van Apple draait 84% van alle iPads en iPhones op een versie van iOS 9. In tegenstelling tot Google maakt Apple geen onderscheid tussen grotere en incrementele updates. Zodoende belanden iOS 9, iOS 9.0.1, iOS 9.0.2, iOS 9.1, iOS 9.2, iOS 9.2.1, iOS 9.3, iOS 9.3.1 en iOS 9.3.2 op één en dezelfde hoop.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer