Android-apps draaien zonder installatie met Android Instant Apps

0

Google heeft woensdagavond tijdens zijn jaarlijkse evenement Google I/O een preview laten zien van een nieuwe dienst die door het leven gaat onder de noemer Android Instant Apps. Hiermee is het mogelijk om apps te gebruiken zonder dat je deze van tevoren moet installeren.

Dat schrijft Google op zijn blog.

De aankondiging van Android Instant Apps kwam als donderslag bij heldere hemel: niemand had het zien aankomen. Maar desalniettemin is het een aangename verrassing met een enorm potentieel.

Het achterliggende idee van Android Instant Apps is om gebruikers in contact te brengen met de apps die ontwikkelaars maken op een eenvoudige en laagdrempelige wijze. Hoe je dat doet? Volgens Google door gebruikers in staat te stellen kennis te maken met Android-apps zonder dat deze eerst vooraf geïnstalleerd dienen te worden op een tablet of smartphone.

Android Instant Apps

Op het podium van Google I/O demonstreerde het bedrijf hoe Android Instant Apps werkt. Vanuit de spiksplinternieuwe berichtenapp Allo zag je iemand op een link drukken die naar een artikel op Buzzfeed leidt. Zodra hij daarop drukte zag je op de achtergrond dat Buzzfeed werd geopend. Echter, deze app was niet vooraf geïnstalleerd op de smartphone.

Hoe werkt het? Met Android Instant Apps worden applicaties in afzonderlijke modules opgedeeld. Iedere module kan onafhankelijk van de ander draaien. Als iemand op een link drukt wordt de betreffende module razendsnel uitgepakt en is het mogelijk om het artikel te lezen of de video te bekijken vanuit de niet-geïnstalleerde app. Opstarten duurt slechts enkele seconden.

Android Instant Apps

Android Instant Apps kunnen ook gebruikt worden tijdens online shoppen. Als je op een link drukt die bijvoorbeeld naar een tablet in de webshop van Bol.com verwijst, dan wordt direct de bijbehorende app geopend. Zonder installatie uiteraard. Google kwam tijdens de presentatie met het idee om Instant Apps te gebruiken in combinatie met NFC. Zo is het in theorie mogelijk om te betalen voor parkeren, zonder de daarvoor benodigde parkeer-app te downloaden.

Beschikbaarheid

Android Instant Apps wordt later dit jaar beschikbaar gesteld. Werkt alleen met de nieuwste Android-versie? Integendeel: tablets en smartphones die op Android 4.4 (KitKat) of hoger draaien kunnen de functie straks gebruiken.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer