Aankopen delen met Google Play Family Library binnenkort mogelijk

0

Op korte termijn wordt het mogelijk om aankopen die je in de Google Play Store hebt aangeschaft met gezinsleden te delen. Zo hoef je slechts één keer te betalen voor apps en is deze niet langer gekoppeld aan één account, maar een gezin.

Dat meldde Google woensdagavond op zijn jaarlijkse evenement Google I/O.

Google Home, Google Assistant, Allo, Duo, Daydream, Android Instant Apps, Android Wear 2.0, Android N Developer Preview 3: we zagen en hoorden woensdagavond allerlei nieuwe diensten en platforms van Google de revue passeren. Eén nieuwe dienst hebben we echter nog niet genoemd: Google Play Family Library.

Google Play Family Library

Zoals de naam al min of meer verklapt is het hiermee mogelijk om app-aankopen op een soort van familie-account te plaatsen en met anderen te delen. Met ‘anderen’ bedoel ik naast vader en moeder maximaal nog vier andere zoons of dochters, broers of zussen. Oftewel, maximaal zes familieleden. Nu is het zo dat een aankoop via de Google Play Store aan één individuele Google account is gekoppeld. Als ik dus geld op tafel leg voor een app, dan kan alleen ik deze gebruiken. Je partner of kinderen kunnen hier dus niet van profiteren.

Daar komt verandering in. Op 2 juni treedt een nieuwe Developer Distribution Agreement in werking. Ontwikkelaars gaan dan akkoord met de oprichting van de Google Play Family Library. Apps die door één van de gezinsleden wordt aangekocht kan dan ook door anderen gebruikt worden. Dat betekent dat een ander gezinslid niet opnieuw in de buidel hoeft te tasten voor een betaalde app.

Het nieuwe beleid geldt voor aankopen die vanaf 2 juni worden verricht. Ontwikkelaars hebben echter de mogelijkheid om dit met terugwerkende kracht beschikbaar te stellen voor gezinnen. Het is dus een stapje verder dan de eerder geïntroduceerde betaalmethode voor gezinnen. Dit omhelst enkel één gezamenlijke betaalrekening waarmee toegevoegde en geautoriseerde gezinsleden aankopen mee kunnen betalen.

Google Play Family Library lijkt als twee druppels water op Apple’s optie Delen met gezin. Hiermee kun je aankopen uit iTunes, iBooks en de App Store delen met maximaal zes gezinsleden zonder dat je je Apple ID hoeft te delen. Hiervoor ga je naar Instellingen > iCloud > Stel ‘Delen met gezin’ in en volg je de stappen die in beeld verschijnen.

Beschikbaarheid

Google heeft niet laten weten wanneer Google Play Family Library beschikbaar komt in ons land. Het is aannemelijk dat dit op of rond donderdag 2 juni zal zijn.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer