Aandeel Android Marshmallow blijft stijgen

0

De nieuwe Android-distributiecijfers zijn bekend. Volgens de laatste peiling draait 7,5% van alle Android-tablets en –smartphones wereldwijd op de nieuwste versie van Google’s mobiele besturingssysteem.

Dat blijkt uit de laatste editie van het Android Developer Dashboard.

Android Marshmallow

De adoptie van Android 6.0 (Marshmallow) begint nu gestaag op gang te komen. Google lanceerde deze iteratie vorig jaar september. Begin januari stond de teller op slechts 0,7%. In februari groeide het marktaandeel van Marshmallow door naar 1,2% en in maart naar 2,3%. In een maand tijd verdubbelde het aandeel van de laatste Android-versie naar 4,6%. Volgens de laatste cijfers komt het aandeel van Marshmallow neer op 7,5%.

Deze stijging is eenvoudig te verklaren. High-end tablets en smartphones die de afgelopen maanden op de markt zijn gebracht draaien standaard op Android Marshmallow. Een andere reden waarom het aandeel steeds verder toeneemt komt doordat steeds meer fabrikanten deze update uitrollen naar hun oudere toestellen. Denk onder meer aan de Sony Xperia Z4 Tablet, NVIDIA Shield Tablet (K1), Samsung Galaxy Tab A en Samsung Galaxy Tab S2.

Android Developer Dashboard (mei 2016)

Bron: Android Developer Dashboard

Andere Android-versies

De meest populaire Android-versie is en blijft nog altijd het anderhalf jaar oude Android Lollipop (5.0 en 5.1). Ruim één op de drie Android-toestellen (35,6%) draait op Lollipop. Een maand geleden was dat een fractie meer, namelijk 35,8%.

Na Android Lollipop volgt Android KitKat (4.4). Volgens de laatste berekeningen heeft 32,5% van de bezoekers deze Android-versie op zijn tablet of smartphone staan. Vorige maand was dat nog 33,4%. Op ruime afstand volgt Android Jelly Bean (4.1, 4.2 en 4.3) met een marktaandeel van 20,1%. Android Gingerbread, Ice Cream Sandwich en Froyo vormen de hekkensluiters met een aandeel van respectievelijk 2,2%, 2,0%, en 0,1%.

iOS 9

Bij Apple is het andere koek. Volgens de laatste distributiecijfers draait 84% van alle iPads en iPhones op iOS 9 draait. Op ruime afstand volgt iOS 8 met 11%. De resterende 5% draait op een oudere iOS-versie.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer