Nova Launcher ontvangt update met nachtmodus

0

Er is vanaf nu een update beschikbaar voor Nova Launcher. Hiermee geven de makers ons nog meer opties om het besturingssysteem vorm te geven. Zo heeft TeslaCoil de launcher voorzien van een nachtmodus, nieuwe foldericonen en diverse bugfixes.

Waarom zijn mensen wereldwijd dol op Google’s besturingssysteem Android? Eén van de redenen is wellicht dat het OS in hoge mate naar je eigen smaak kunt customizen. Hiervoor gebruik je zogeheten launchers: applicaties om de look and feel van je tablet of smartphone volledig zelf in te richten. Daarnaast komen launchers veelal ieder met hun eigen, unieke toepassingen die je bij Android niet tegenkomt. Zo teken je bijvoorbeeld met de Z Launcher van Nokia de eerste letter op het scherm en dan verschijnen alle apps die met deze letter beginnen in beeld.

Naast Z Launcher zijn er nog tal van andere launchers voor Android-apparaten. Denk onder meer aan Arrow Launcher, Action Launcher 3, Google Now Launcher en Nova Launcher. Deze laatste heeft in de laatste update enkele nieuwe functies meegekregen.

Wat is er nieuw aan Nova Launcher?

Inmiddels zijn we aanbeland bij Nova Launcher versie 4.3. Deze versie verkeerde enige tijd in de bètafase, maar is inmiddels voor iedereen beschikbaar. De grootste toevoeging is wellicht de nachtmodus (Night Mode). Hierdoor geef je de gehele user interface –zoekbalk, app drawer en folders– een donker tintje. Je ogen raken hierdoor minder snel vermoeid als je langere tijd naar het scherm staart. Met name in de avonduurtjes is hier veel winst mee te behalen, omdat het de aanmaak van slaaphormonen als melatonine bevordert. Een goede nachtrust betekent dat je de volgende ochtend beter uitgerust bent en de rest van de dag productiever.

Nachtmodus is niks nieuws onder de zon en bestaat al geruime tijd bij onder meer CyanogenMod. Ook Apple kent hier zijn eigen variant op: Night Shift. Deze functie is sinds de uitrol van iOS 9.3 beschikbaar voor alle iPad- en iPhone-gebruikers. Het gerucht gaat dat ook Google met de lancering van Android N een dergelijke functie gaat introduceren.

Verder krijgt Nova Launcher bij versie 4.3 een nieuwe foldericonen die we kennen van de Developer Preview van Android N. Mappen op het hoofdscherm krijgen dan de vorm van een cirkel en de apps in deze folders zijn deels afgesneden.

Android N foldericoontjes

Bron: Android Police

Tot slot hebben de makers nieuwe aanpassingsopties toegevoegd, waaronder de mogelijkheid om nieuwe fonts en widget kleuren in te stellen. En natuurlijk zijn ook er diverse hobbels glad gestreken en verbeteringen aangebracht zodat de launcher nog beter draait.

Beschikbaarheid

Nova Launcher 4.3 is vanaf nu te downloaden in de Google Play Store.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer