Google Keyboard v5.0 krijgt eenhandsbediening

0

Google Keyboard, het standaard toetsenbord van de zoekmachinegigant op Android-tablets en –smartphones, krijgt een update. Voortaan kunnen gebruikers het virtuele toetsenbord met één hand bedienen. Daarnaast zijn er nog een aantal verborgen toevoegingen.

One Hand Mode

De eenhandsbediening in Google Keyboard v5.0 schakel je in door de komma-toets korte tijd ingedrukt te houden. Dan verschijnen er twee opties in beeld: taalinstellingen en keyboardinstellingen. Door op de laatste te drukken ga je naar een menu waar je eenhandsbediening kunt activeren. Deze zogeheten One Hand Mode vind je terug onder Preferences (Voorkeuren). Je kunt hierbij aangeven of je links- of rechtshandig bent. Zodoende wordt het makkelijker om alle toetsen met één hand te bereiken om nog sneller te typen.

Afgelopen week lanceerde Microsoft een gelijke functie in zijn standaardtoetsenbordapplicatie Word Flow voor iOS. Als je daar de eenhandsbediening inschakelt verandert het toetsenbord in een halve maan. Google heeft ervoor gekozen om simpelweg alle toetsen wat kleiner en compacter te maken in zijn keyboard-app.

Andere verbeteringen

Eenhandsbediening is niet de enige toevoeging die de update van Google Keyboard v5.0 met zich meebrengt. Je moet hier echter wel enigszins naar zoeken in het instellingenmenu. Zo is het voortaan mogelijk om de grootte van het toetsenbord aan te passen. Je hebt hierbij de keuze uit vijf opties: short, mid-short, normal, mid-tall en tall. Al naar gelang past de grootte van het toetsenbord zich aan aan de beschikbare ruimte op het scherm.

Tevens is het mogelijk om een heel woord te verwijderen door op de verwijder-knop naar links te vegen. Verschijnen er woordsuggesties in beeld die je nooit gebruikt? Dan kun je deze vanaf nu permanent uit het woordenboek verwijderen door het woord langer ingedrukt te houden. Handig als je in het verleden een bepaald woord geregeld fout hebt ingetikt.

Tot slot is het mogelijk om de cursor naar links en rechts te bewegen door over de spatiebalk te vegen.

Beschikbaarheid

Google Keyboard v5.0 wordt momenteel wereldwijd uitgerold. Het kan dus zijn dat je nog even moet wachten totdat hij beschikbaar is voor jouw tablet of smartphone.

 

Geen liefhebber van het virtuele toetsenbord van Google? Lees ook onze tablettip ‘5 alternatieven voor het standaardtoetsenbord op je tablet’.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer