‘Apple laat ontwikkelaars betalen voor goede positie in App Store’

0

Apple heeft naar verluidt plannen om zijn App Store een flinke opknapbeurt te geven. Zo wil het bedrijf ontwikkelaars in de toekomst laten betalen voor een goede positie in de zoekresultaten van de applicatiewinkel.

Dat zeggen ingewijden tegenover persbureau Bloomberg. De reorganisatie van de App Store wordt in het grootste geheim voorbereid.

Gesponsorde zoekresultaten

Volgens de anonieme bronnen neemt Apple hierbij het voorbeeld aan Google. Wie hoog wil scoren in de zoekmachine moet daarvoor geld op tafel leggen. Wie het hoogste bod per click (cpc) uitbrengt, belandt bovenaan in de zoekresultaten. Wie bereid is minder diep in de buidel te tasten, komt lager op de lijst terecht. En dan is het maar de vraag of je door je doelgroep gevonden wordt.

Apple zou vergelijkbare plannen hebben om betaalde of gesponsorde zoekresultaten in te voeren. Een ontwikkelaar die een voetbalspel heeft gemaakt en deze wil promoten, moet hij de zoekterm ‘football game’ of ‘soccer game’.

Apple verbetert zoekalgoritme App Store

Kans is groot dat het voornemen voor onafhankelijke ontwikkelaars –indies– nadelig uitpakt. In mijn ogen wordt het een kwestie van wie de meeste centen op tafel kan en wil leggen, iets wat indie game makers niet hebben. Kwaliteit en populariteit raken verbannen naar de achtergrond.

Volgens de ingewijden is een team dat uit honderd man bestaat momenteel bezig met het voorbereiden en uitwerken van deze plannen. Deze bestaan onder meer uit mensen van Apple’s advertentieafdeling iAd. Todd Teresi, voormalig hoofd van iAd, zou leiding geven aan het team.

Betere navigatie

Naast het invoeren van betaalde zoekopdrachten werkt Apple naar verluidt ook aan een manier om door de App Store te browsen te verbeteren. Hiervoor is een speciaal zoekteam ingesteld.

De App Store is een belangrijke inkomstenbron voor Apple. Van iedere verdiende euro steekt Apple 30 cent in eigen zak. De overige 70% gaat naar de ontwikkelaars. De App Store telt momenteel ongeveer 1,5 miljoen apps. Sinds 2008, toen Apple de App Store lanceerde, zijn er meer dan 100 miljard applicaties gedownload.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer