Meer kinderen last van tabletnek

0

Met het moderne tijdperk komen nieuwe lichamelijke ongemakken. We hadden al de muisarm, RSI, tennisarm en carpaal tunnel syndroom (CTS). Aan dit lijstje kunnen we de tabletnek toevoegen. Steeds meer kinderen melden zich met nekklachten bij de therapeut. Deze zijn het gevolg van te veel en te lang voorovergebogen zitten als gevolg van tabletgebruik.

Dat schrijft het Algemeen Dagblad.

Vandaag de dag melden steeds meer jonge kinderen zich met nek- en rugklachten bij chiropractors, oefentherapeuten, fysiotherapeuten en dergelijke beroepsoefenaars. De oorzaak van deze klachten is te herleiden naar het verkeerd gebruiken van tablets en smartphones. “Het aantal uren dat we met ons hoofd naar beneden zitten, is schrikbarend toegenomen”, aldus orthopedisch chirurg Piet van Loon tegen het AD.

Al op jonge leeftijd zitten kinderen urenlang voorovergebogen of onderuit gezakt te staren naar het scherm van hun tablet of smartphone. Dat eist zijn tol van onze nekspieren. Volgens chiropractor Maurice Blom weegt een hoofd gemiddeld 5 kilo, maar als we onze kin op onze borst leggen neemt het gewicht tot wel 27 kilo. “Dat is veel te zwaar voor de spieren in onze nek”, aldus Blom.

Fysiotherapeut Marlous Kelderman-de Haan komt met een vergelijkbare opmerking tegenover de NOS:

“De houding die kinderen aannemen als ze met een tablet of smartphone in de bank zitten, is ronduit slecht. Dezelfde houding zag je vroeger bij kinderen die fabrieksarbeid deden. De rug van kinderen is net een bonsaiboompje; het groeit in de richting waar je het heen stuurt. Als dat die gebogen houding is, krijg je een afplatting van de wervels. Als de kinderen eenmaal een jaar of twintig zijn, krijgen ze klachten.”

Buitenspelen

Voorovergebogen zitten is van alle tijden. Ook als we lezen en schrijven buigen we voorover. De klachten zijn anno 2016 grootschaliger, omdat tablets en smartphones onderdeel uitmaken van ons dagelijks leven. Zodoende spenderen we nog langer voorovergebogen. Daarnaast spelen kinderen steeds minder buiten en zitten we steeds meer.

Als er niets aan het probleem wordt gedaan, kan dat leiden tot permanente, chronische lichamelijke klachten. De voorovergebogen houding kan ertoe leiden tot wervels al op jonge leeftijd slijtage vertonen, of dat kinderen eindigen met een volgroeide rug (een zogeheten bochel).

Meer begeleiding

Volgens de professionals uit het beroepsveld is er maar één oplossing: meer begeleiding van ouders en kinderen. “Kinderen groeien op in een wereld vol digitale apparatuur. Het is belangrijk dat ze leren daar goed en gezond mee om te gaan”, zo zegt oefentherapeut Yolanda van Hoorn tegen het AD.

Zij raadt ouders aan om hun kroost niet langer dan een half uur achter elkaar met een tablet of smartphone te werken. Daarna moeten ze minstens 10 minuten bewegen. Daarnaast is het slim om een tabletstandaard te gebruiken en aan tafel te zitten in plaats van de tablet op schoot te plaatsen.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer