Android Lollipop populairste Android-versie

0

Android 4.4 (KitKat) is niet langer de meest voorkomende versie van Googles besturingssysteem. Deze eer komt vanaf nu aan Android 5.0 en 5.1 (Lollipop).

Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Android Developer Dashboard die woensdagnacht Nederlandse tijd bekend zijn gemaakt.

Android Lollipop

Android Lollipop is niet van gisteren. In oktober 2014 lanceerde Google Android 5.0. In maart 2015, bijna een half jaar later, verscheen de eerste grote update onder de noemer Android 5.1.

Tot een maand geleden was Android 4.4 (KitKat) de populairste Android-versie onder gebruikers. In februari had dit OS een marktaandeel van 35,5%. Volgens de laatste peiling, die stamt van maandag 7 maart, is dit aandeel geslonken naar 34,3%. Een zeer lichte daling, maar genoeg om de troon te moeten afstaan aan Android Lollipop. Maar liefst 36,1% van de bezoekers van de Google Play Store gebruikte een tablet of smartphone die op dit besturingssysteem draaide.

Android Marshmallow

De omvang van Android 6.0 (Marshmallow) begint langzaam te groeien. Begin januari stond de teller van Android Marshmallow nog op 0,7%. In februari was aandeel gestegen naar 1,2%, bijna een verdubbeling in een maand tijd. Inmiddels is het marktaandeel van Android Marshmallow gestegen naar 2,3% en is daarmee even groot als Android 4.0 (Ice Cream Sandwich).

Android Marshmallow  is nog altijd niet breed beschikbaar, maar daar komt langzamerhand wel verandering in. Het besturingssysteem is al te vinden op diverse nieuwe high-end smartphones. Wat betref tablets valt dit nog behoorlijk tegen. Sony en Samsung hebben aangekondigd dat ze de komende maanden Android Marshmallow gaan uitrollen naar verschillende vlaggenschepen. De NVIDIA Shield Tablet K1 ontving afgelopen december deze update. NVIDIA staakte de uitrol van dit besturingssysteem naar diens voorganger, de NVIDIA Shield Tablet,  omdat dit voor problemen zorgde met de WiFi-verbinding. Half februari hervatte de Amerikaanse chipfabrikant de uitrol.

Bron: Android Developer Dashboard

Andere Android-versies

De populairste Android-versie is zoals gezegd Android Lollipop. Deze wordt op de voet gevolgd door Android 4.4 (KitKat) met 34,3%. Op ruime afstand volgt Android Jelly Bean (4.1, 4.2 en 4.3) met een aandeel van 22,3%. Android Gingerbread, Marshmallow, Ice Cream Sandwich en Froyo vormen de hekkensluiters met een marktaandeel van respectievelijk 2,6%, 2,3%, 2,3% en 0,1%.

iOS 9

Uit de laatste distributiecijfers van Apple blijkt dat 77% van alle iPads en iPhones op iOS 9 draait, de nieuwste versie van Apples mobiele besturingssysteem. Op ruime afstand volgt iOS 8 met 17%. Nog maar 6% draait op een oudere versie.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer