Navigeren met Apple Pencil? Installeer dan niet iOS 9.3

0

Heb je een iPad Pro met Apple Pencil aangeschaft en gebruik je de stylus om door de verschillende menu’s te navigeren? Dan doe je er verstandig aan om iOS 9.3, zodra deze publiekelijk wordt uitgerold, niet te installeren op je tablet. Ondersteuning om met de Apple Pencil te navigeren is namelijk uit deze versie van het mobiele besturingssysteem verwijderd, en het heeft er alle schijn naar dat dit een bewuste en weloverwogen keuze van Apple is.

Op het forum van MacRumors is een topic aangemaakt waarin testers en ontwikkelaars waarschuwen dat zij, sinds ze de tweede testversie van iOS 9.3 hebben geïnstalleerd, niet langer hun Apple Pencil op de iPad Pro kunnen gebruiken om applicaties te openen en door menu’s en instellingen te navigeren. Aanvankelijk dacht men dat het om een bug ging, iets wat niet ondenkbaar is bij een testversie van het besturingssysteem. Inmiddels zijn we bij iOS 9.3 bèta 4 aanbeland en het probleem is nog steeds niet verholpen.

‘Navigeren met Apple Pencil bewust niet langer ondersteund’

Inmiddels duiken er steeds meer aanwijzingen op dat het niet om een schoonheidsfoutje gaat, maar een bewuste keuze is geweest van Apple om niet langer ondersteuning voor navigatie te bieden met de Apple Pencil. Om te beginnen wordt het euvel geen enkele keer genoemd in de lijst met bekende problemen.

Het kan natuurlijk zo zijn dat het simpelweg niet bekend is bij Apple en het daarom niet in deze lijst staan. Echter, als zo veel gebruikers hier over klagen lijkt me dat stug. Volgens Myke Hurley, een van de oprichters van Relay.fm, stelt in een podcast dat hij van verschillende bronnen heeft begrepen dat het een bewuste keuze is van Apple om navigatie met de stylus niet langer te ondersteunen.

“Sources in the know confirm that removing the functionality of the Apple Pencil is a decision inside of Apple. It is not a bug they have overlooked for three betas. It is a decision.”

Tekenen

De keuze is ergens wel te begrijpen. Apple heeft de Apple Pencil nooit ontworpen als navigatiemiddel, maar als hulpmiddel voor kunstenaars om te tekenen en schilderen op de iPad Pro. Het idee om een stylus te gebruiken om te navigeren was ondenkbaar in de ogen van de inmiddels overleden oud-topman Steve Jobs. De beste inputmethode zijn onze vingers, zo verkondigde Jobs menigmaal op beurzen en interviews. Tim Cook, de huidige CEO, en Jony Ive, hoofd van Apples designafdeling, lijken deze filosofie te hebben overgenomen.

Overigens zien we dit beeld ook terugkomen in de naam van het accessoirestuk: het heet niet voor niets de Apple Pencil en niet de Apple Stylus. Een pencil of potlood gebruik je om te tekenen, een stylus om te navigeren.

Op dit moment is de Apple Pencil alleen te gebruiken in combinatie met de iPad Pro. Volgens de geruchten ondersteunt de nog te verschijnen iPad Air 3 ook de Apple Pencil.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer