MWC: Huawei MateBook uit de doeken gedaan

0

In aanloop naar het Mobile World Congress (MWC) heeft Huawei een nieuwe convertible onthuld: de Huawei MateBook. TabletGuide heeft de feiten van deze Windows-tablet voor je op een rij gezet.

Huawei is na Alcatel het tweede bedrijf dat het podium van het MWC gebruikt om een nieuwe tablet/convertible te onthullen. Alcatel presenteerde zaterdag de Alcatel Plus 10. Ook Huawei komt met zijn eigen Windows 10-convertible, eentje die (op papier althans) een stuk krachtiger is dan de Alcatel Plus 10.

Afgelopen januari op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas toonde Huawei zijn eerste tablet van het nieuwe jaar: de Huawei MediaPad M2. Enkele weken na afloop van de beurs dook het gerucht de kop op dat het Chinese technologiebedrijf komend jaar plannen heeft om een convertible te lanceren die op twee besturingssystemen draait: Android en Windows 10. Voor de duidelijkheid: de Huawei MateBook draait op één besturingssysteem, namelijk Windows 10.

Specificaties Huawei MateBook

De Huawei MateBook heeft een 12 inch IPS LCD-scherm met 2K-resolutie van 2160 bij 1440 pixels en een schermhelderheid van 400 nits. Naar eigen zeggen heeft de convertible een beter kleurenbereik dan de Surface Pro 4 en iPad Pro. Onder de kap vinden we een zesde generatie Intel Core M-processor (Skylake). Net als de processor zijn de hoeveelheid werkgeheugen (RAM) en opslagcapaciteit (SSD) afhankelijk van de configuratie die je kiest. De Huawei MateBook heeft 4GB of 8GB RAM, de harde schijf varieert van 128GB SSD tot 512GB SSD.

Over de kwaliteit van de camera’s wordt niets gezegd. Huawei claimt dat de batterij tussen de 10 en 29 uur meegaat op één lading. Aan de voorkant heeft de fabrikant dual-speakers met Dolby Audio en twee microfoons geplaatst. Aan de zijkant schuilt een vingerafdruksensor. Hiermee is het mogelijk om verschillende vingerafdrukken op te slaan om het toestel te ontgrendelen en aan diverse gebruikersprofielen te koppelen. Naast een vingerafdrukscanner heeft de MateBook aan de zijkant een USB-A, USB-C en microUSB-aansluiting.

De behuizing is gemaakt uit aluminium, weegt 640 gram en is slechts 6,9 millimeter dik. Dat is aanzienlijk lichter dan de iPad Pro (713 gram) en de Surface Pro 4 (766 gram). Ten overvloede: het besturingssysteem op deze convertible is Windows 10. De behuizing van de Huawei MateBook verschijnt in de kleuren zwart met grijs en wit met goud.

Accessoires

De Huawei MateBook gaat gepaard met diverse tabletaccessoires. Deze zul je echter zelf moeten aanschaffen.

Te beginnen met de MatePen. Deze stylus beschikt over 2.048 drukpunten, oftewel twee keer zo veel drukpunten als de Surface Pen van Microsoft. Naast teken- en navigatiemiddel kun je de MatePen tevens gebruiken tijdens een presentatie. Zo heeft Huawei onder meer een laser ingebouwd die als moderne aanwijsstok fungeert. Tot slot is de stylus voorzien van een presentatieklikker. Als de MatePen volledig opgeladen is, zou je hier een hele maand mee moeten kunnen werken.

Een tweede accessoire dat je bij deze convertible kunt kopen is de MateDock. Dit docking station beschikt over een ethernetpoort, USB-, HDMI- en VGA-aansluiting. Het bijbehorende toetsenbord moet je afzonderlijk kopen en is verkrijgbaar in vier verschillende kleuren: rood, grijs, beige en crème. De onderlinge afstand tussen de toetsen –ook wel de key travel genoemd– bedraagt 1,5 millimeter.

Prijs en beschikbaarheid Huawei MateBook

Wanneer de Huawei MateBook in ons land in de winkels ligt is niet bekend. De prijzen van de verschillende uitvoeringen daarentegen zijn wel aangekondigd. Het instapmodel (Intel Core M3, 4GB RAM, 128GB SSD) begint bij 799 euro, de duurste configuratie kost je maar liefst 1.799 euro.

CPURAMSSDPrijs
Intel Core M34GB128GB€ 799
Intel Core M34GB256GB€ 949
Intel Core M58GB256GB€ 1.149
Intel Core M58GB512GB€ 1.349
Intel Core M78GB256GB€ 1.599
Intel Core M78GB512BG€ 1.799

Bovenstaande prijzen zijn exclusief de accessoires die ik eerder noemde. De MatePen kost 69 euro, de MateDock 99 euro en het toetsenbord 149 euro.

 

Weten welke nieuwe tablets er tijdens het Mobile World Congress (MWC) de revue zijn gepasseerd? Klik of druk dan op de MWC2016 tag.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer