Toch Android 6.0 (Marshmallow) naar Nexus 10

0

De Nexus 10 krijgt toch een update naar Android 6.0 (Marshmallow). Weliswaar niet via een Over-The-Air of OTA-update van Google, maar via CyanogenMod 13. Bezitters van een Nexus 10 kunnen dus toch over de nieuwste versie van Google’s besturingssysteem beschikken, hoewel de nodige technische kennis wel vereist is.

Vlak vóór de lancering van Android 6.0 (Marshmallow) in september 2015, meldde Google dat de Nexus 7 (2012) en Nexus 10 niet hoefden te rekenen op deze Androidversie. De Nexus 10 is sinds eind 2012 op de markt. Na drie jaar stopt Google met het voorzien van updates naar zijn Nexus-tablets en –smartphones. Dat is de simpele reden waarom deze tablets blijven steken op Android 5.1.1 (Lollipop).

CyanogenMod 13

Toch is er een andere manier om de Nexus 10 op Android Marshmallow te laten draaien. Cyanogen heeft een eerste versie van CyanogenMod 13 vrijgegeven voor de Nexus 10. Daar deze tablet te flashen en CyanogenMod 13 te installeren, draait je tablet toch op de nieuwste Androidversie.

CyanogenMod 13 is de nieuwste versie van Cyanogen. Het is een alternatief besturingssysteem dat is gebaseerd op Android 6.0 (Marshmallow). Voordat je aan het downloaden en installeren slaat, het is belangrijk om te beseffen dat het hier om een nightly gaat: een soort van bèta- of testversie van het besturingssysteem. Dat betekent dat er nog allerlei kleine of grotere schoonheidsfoutjes in het OS kunnen schuilen en zodoende nog niet helemaal lekker werkt.

Installatie

Cyanogen heeft de alternatieve Android-software voor de Nexus 10 online gezet. Via deze link kun je CyanogenMod 13 downloaden.

Een kleine waarschuwing vooraf. Een alternatieve ROM installeren is niet een kwestie van downloaden en op installeren drukken. Je moet wel over de nodige technische kennis beschikken om je tablet te flashen. Hieronder heb ik een instructievideo gevonden hoe CyanogenMod wordt geïnstalleerd op een Nexus 10. Weliswaar een verouderde versie (CyanogenMod 10.1), maar naar mijn beste weten werkt het ook met CyanogenMod 13.

Het flashen van je Nexus 10 en installeren van CyanogenMod 13 gebeurt op eigen rekening. TabletGuide is niet verantwoordelijk en neemt geen verantwoording voor als het eventueel fout gaat.

Share.

Gerelateerde tablets / apps

  • Schermdiagonaal 10.1 inch
  • Besturingssysteem Android 4Android 5
  • Schermresolutie 2560 x 1600
  • Afmetingen 263.9 x 177.6 x 8.9 mm
  • Processor Samsung dual-core Cortex A15
  • Gewicht 603 gram
  • Opslagruimte 16 / 32
  • Alle specificaties

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer