De meest noemenswaardige tablets van 2015

2

Langzaam tellen we de laatste uren van 2015 af. Het afgelopen jaar hebben vele tablets hun opwachting gemaakt en ons verrast, zowel in positieve als negatieve zin. Het is de hoogste tijd om de balans op te maken. In dit artikel bespreken we de meest noemenswaardige tablets van 2015.

Apple iPad Pro

Eén van de meestbesproken tablets van afgelopen jaar (en zelfs 2014) is zonder enige twijfel de iPad Pro. Het is Apple’s antwoord op de trend dat tablets een groter en groter scherm krijgen. Fabrikanten als Samsung en Microsoft brengen al geruime tijd tablets op de markt die een groter schermformaat dan de doorsnee tablet of convertible hebben. Het heeft in onze ogen verrassend lang geduurd voordat Apple deze ontwikkeling omarmde en op de kar sprong.

Op woensdag 9 september kwam er eindelijk een einde aan al het giswerk. Die dag onthulde Apple, na ruim anderhalf jaar van speculeren, de iPad Pro. En wat waren de verwachtingen hooggespannen.

De iPad Pro was een opvallende verschijning. Te beginnen met zijn scherm. Met zijn schermgrootte van 12.9 inch was de iPad Pro aanzienlijk groter dan de rest van de concurrentie. Het besturingssysteem, iOS 9, was in staat om meerdere apps naast elkaar te draaien. Niet zozeer een unicum –Samsung en Microsoft kennen een vergelijkbare functie al enige tijd– maar voor Apple een baanbrekende innovatie.

Tot slot onthulde Apple zijn eerste stylus bij de iPad Pro: de Apple Pencil. Het bedrijf heeft zich lange tijd tegen deze ontwikkeling verzet. Oud-voorman Steve Jobs (56) gruwelde van een digitale pen: de beste stylus is onze vinger, zo luidde zijn filosofie. Nu Tim Cook aan het roer staat heeft Apple een nieuwe weg ingeslagen: een schermformaat van 9.7 inch is niet langer heilig en accessoires als de Apple Pencil worden als welkome aanvullingen gezien.

Apple iPad Pro (3)

iPad Pro

Teleurstelling

De extase maakte echter al snel plaats voor teleurstelling bij menig liefhebber. Zo klaagde men dat de iPad Pro niet de vernieuwing bracht waar ze op gehoopt hadden. Het is geweldig dat we eindelijk twee apps naast elkaar kunnen draaien op één scherm, maar is niet bepaald innovatief te noemen. Dat geldt ook voor de introductie van een stylus en de integratie van vier speakers.

De iPad Pro werd gepresenteerd als volwaardige laptopvervanger, maar dat is te veel eer. Het grootste manco zit hem in de software. iOS is een prima besturingssysteem voor tablets, maar niet om je werk snel gedaan te krijgen. Multitasking is nog altijd wat onwennig, het scherm laat veel ruimte nog onbenut en vele apps zijn nog niet geoptimaliseerd voor de iPad Pro (hoewel dit er wel steeds meer worden).

En dan de prijs. De iPad Pro kost minimaal 919 euro en dan krijg je slechts 32GB intern geheugen. Voor een grotere opslagcapaciteit betaal je 1.099 euro (WiFi-only) of 1.249 euro (WiFi + 4G). Uiteraard wil je ook kunnen typen. Dan ben je aangewezen op de Smart Keyboard van Apple of de Logi Create van Logitech. Deze externe toetsenborden kosten respectievelijk 169 euro en 149 euro. En dan ben je er nog niet, want de Apple Pencil moet je ook apart aanschaffen. Dat kost je wederom 109 euro. Alles bij elkaar opgeteld ben je 1.357 euro lichter voor de iPad Pro met voldoende opslaggeheugen en alle toebehoren. Voor hetzelfde bedrag is er ook een MacBook, een echt productiviteitsmonster.

Tot overmaat van ramp zakte de koers van Apple met 2% na de onthulling van de iPad Pro.

Al met al is de iPad Pro in zijn huidige vorm wellicht niet weggelegd voor de doorsneegebruiker. Natuurlijk gaat Apple er alles aan doen om de iPad Pro te verbeteren, maar tot die tijd is het vooral een prijzige noviteit.

Lees ook:
iPad Pro aangekondigd
Mijn gedachte over de iPad Pro en iPad Mini 4

Apple Pencil

iPad Pro met Apple Pencil

Microsoft Surface 3 en Surface Pro 4

Microsoft lanceerde afgelopen jaar niet één, maar twee nieuwe tablets: de Surface 3 en Surface Pro 4. De Surface 3 is voor mensen die willen profiteren van de ervaring die Surface-tablets bieden, maar niet de hoofdprijs willen of kunnen betalen. In tegenstelling tot zijn voorgangers (de Surface RT en Surface 2) draait de Surface 3 niet op Windows RT, maar Windows 8.1. Dat betekent dat je niet alleen Metro apps kunt draaien, maar ook volwaardige win32-applicaties. Het instapmodel (WiFi-only, 2GB RAM, 64GB eMMC) kostte aanvankelijk 609 euro, maar is nu inmiddels verkrijgbaar voor 499 euro.

Het nieuwe vlaggenschip van de Surface-lijn is echter de Surface Pro 4, de eerste tablet die standaard op Windows 10 draait. Aanvankelijk kreeg Microsoft veel lof voor deze convertible, maar al snel bleek hij toch een behoorlijk grote bug te bevatten. Het probleem is dat de Surface Pro 4 niet in een diepe slaapstand schakelt als je hem uitschakelt door het scherm omlaag te klappen. Dit wordt veroorzaakt door een bug in de driver van het beeldscherm. Hierdoor verliest de accu ieder uur 12% van zijn vermogen. Daar bovenop wordt de Windows-tablet/convertible bovendien ook erg warm en klagen gebruikers over video drivers die regelmatig crashen. Microsoft heeft beloofd om ‘begin 2016’ met een oplossing te komen.

Microsoft Surface 3 tablet review (27)

Microsoft Surface 3

Nieuwe Surface Pen en Type Cover

Tevens onthulde Microsoft tijdens de presentatie van de Surface Pro 4 een nieuwe variant van de Surface Pen en Type Cover. De Surface Pen bevat 1.024 drukpunten en heeft een drukknop aan de achterkant, die tevens als gum functioneert. Met deze knop open je OneNote (1x drukken), maak je een schermafbeelding (2x drukken) of open je de digitale spraakassistent Cortana (knop ingedrukt houden). Sinds kort is het mogelijk om deze knop te programmeren zodat je zelf een functie kunt toewijzen. Tot slot heeft de Surface Pen een verwisselbare punt.

De nieuwe Type Cover staat bol van allerlei kleine verbeteringen en toevoegingen. De toetsen staan enigszins uit elkaar zodat je nog sneller typt. De trackpad is 40% groter en het toetsenbord is voorzien van een vingerafdrukscanner. Tot slot is de nieuwe Type Cover backward compatible, wat inhoudt dat je hem ook met de Surface Pro 3 kunt gebruiken.

De nieuwe Surface Pen kost 65 euro (inclusief penpunt kit), de Type Cover 150 euro.

Lees ook:
Microsoft kondigt Surface 3 met Windows 8.1 aan
Microsoft Surface 3 review
Microsoft onthult Surface Pro 4 met accessoires
Verschillen tussen Surface Pro 3 en Surface Pro 4

Microsoft Surface Pro 4

Microsoft Surface Pro 4 met Type Cover en Surface Pen

Samsung Galaxy Tab S2

In juli onthulde Samsung de opvolger van de veelgeprezen Galaxy Tab S: de Samsung Galaxy tab S2. Wederom is deze high-end Android-tablet in twee formaten verkrijgbaar: 9.7 inch en 8.0 inch. Dat is een fractie kleiner dan zijn voorgangers, die een schermformaat van 10.5 inch en 8.4 inch hebben. Het kleinere schermformaat is eenvoudig te verklaren. De eerste generatie Galaxy Tab S had met zijn schermgrootte een 8:5 schermverhouding. Door de beelddiagonaal wat kleiner te maken verandert deze ietwat vreemde aspect ratio (het is immers geen breedbeeld of andere gangbare definitie) naar een 4:3 aspect ratio, wat door kenners als de ideale beeldverhouding voor tablets wordt beschouwd.

Dat is echter niet het enige verschil. Ook de resolutie is enigszins naar beneden bijgesteld: van 2560 bij 1600 pixels naar 2048 x 1536 pixels. Ook de batterij heeft iets minder vermogen gekregen. Gezien het kleinere schermformaat en resolutie is dat geen probleem. Ondanks de kleinere accu belooft Samsung een gebruikstijd van 10 uur. Tot slot heeft de camera een groter diafragma gekregen. Daarmee schiet je kwalitatief betere foto’s in slechtbelichte omstandigheden.

De Samsung Galaxy Tab S2 (8.0) is verkrijgbaar vanaf 375 euro. De Galaxy Tab S2 (9.7) is zo’n honderd euro duurder (479 euro).

Lees ook:
Samsung Galaxy Tab S2 nu te koop in Nederland

Tijdelijk Book Cover Keyboard cadeau bij pre-order Samsung Galaxy Tab S2 (9.7)

Samsung Galaxy Tab S2 (9.7)

Google Pixel C

Toen uitlekte dat Google aan een Android-convertible van eigen makelij werkte, ging bij menig Android-liefhebber het hart sneller kloppen. Google heeft weliswaar de Nexus-reeks, maar dat zijn tablets en smartphones die door andere fabrikanten ontworpen zijn. De Pixel C is de eerste tablet die volledig door Google is ontworpen en gefabriceerd.

Een kat in de zak is misschien wat te zwaar uitgedrukt, maar bepaald enthousiast waren Android-fans niet toen ze de Pixel C in actie zagen. Net als bij de iPad Pro ligt het probleem niet zozeer bij het design of de hardware, maar is de software (Android 6.0 Marshmallow) de grote boosdoener. Meerdere apps naast elkaar draaien op het scherm is niet mogelijk, het besturingssysteem reageert veelal erg traag op aanraakcommando’s en apps worden niet goed weergegeven op het scherm. Walt Mossberg, een gerenommeerd techjournalist, verwoordde zijn onvrede over de Pixel C zeer fraai: “Ja, Google moet zijn eigen hardware bouwen. Maar niet op deze manier.”

Het team dat verantwoordelijk is voor de Pixel C beloofde in een Ask Me Anything sessie op Reddit beterschap. Zo krijgt Android N multi-window, waarmee het mogelijk wordt om meerdere apps naast elkaar te draaien. Daarnaast kun je in de toekomst een tweede scherm aansluiten op de Pixel C, krijgt de tablet ondersteuning voor USB-C en wordt er momenteel gewerkt aan een active stylus.

Pixel C

Google Pixel C

De Pixel C is sinds 8 december te koop in ons land. Het instapmodel (32GB) kost 499 euro. Voor 64GB opslagcapaciteit betaal je 599 euro. Het bijbehorende toetsenbord moet je afzonderlijk aanschaffen en kost je nog eens 169 euro.

Lees ook:
Pixel C te koop in Google Play Store
‘Multi-window en andere verbeteringen komen naar Pixel C’
Google onthult Android M. Dit is wat je moet weten
Android 6.0.1: alle toevoegingen en verbeteringen op een rij

Acer Predator 8 en NVIDIA Shield Tablet K1

Vlak voor het uiteinde van het jaar werden er nog twee nieuwe gaming tablets gelanceerd: de Acer Predator 8 en de NVIDIA Shield Tablet K1. Te beginnen bij de Predator 8. Het is duidelijk dat Acer de strijd aangaat met NVIDIA om de harten van gameliefhebbers te veroveren. Evenals de Shield Tablet kent de Predator 8 een Full HD-scherm (1920 bij 1200 pixels), uitbreidbaar geheugen en mogelijkheden om de audio- en video-instellingen naar je eigen smaak in te richten.

Waar de Predator 8 zich in onderscheid is zijn scherm met TacSense. Onder de motorkap heeft Acer twee haptische motoren geplaatst. Stel dat je een racegame speelt, dan voel je iedere kleine hobbel in de weg. Of de terugslag van je geweer in een schietspel. Het voegt een nieuwe dimensie toe aan de game-ervaring.

Ook kent de Predator 8 een buitenaards, futuristisch design met vier front-facing speakers (Predator Quadio). Of dit genoeg is om gamers er toe aan te zetten om voor deze gaming tablet te kiezen moet de toekomst uitwijzen. De Predactor 8 is vanaf nu te koop voor een adviesprijs van 349 euro.

Acer Predator 8

Acer Predator 8

De NVIDIA Shield Tablet K1 heeft dezelfde technische specificaties als de reguliere Shield Tablet, maar met één groot verschil: hij is met een prijskaartje van 199 euro honderd euro goedkoper dan zijn voorganger. Waar zit hem het verschil in? Bij de originele Shield Tablet kreeg je bij je aankoop een adapter, active stylus en NVIDIA Shield Controller. Deze accessoires heeft NVIDIA bij de Shield Tablet K1 weggelaten en zul je eventueel los moeten aanschaffen.

Lees ook:
Acer Predator 8 te koop in Nederland
NVIDIA Shield Tablet in prijs verlaagd
Android 6.0 (Marshmallow) beschikbaar voor NVIDIA Shield Tablet K1

NVIDIA Shield Tablet K1

NVIDIA Shield Tablet K1

Reusachtige tablets: Samsung, Alcatel en Microsoft

Apple is niet de enige die met de iPad Pro een grote tablet lanceerde in 2015. Zo onthulde Samsung eind oktober de Samsung Galaxy View. Met een schermformaat van 18.4 inch biedt deze tablet volgens Samsung de “ultieme entertainmentervaring”. Aan de achterkant is een handvat ingebouwd om de tablet van plek naar plek te verplaatsen. Gezien zijn gewicht van 2,6 kilo geen overbodige luxe.

Aanvankelijk was er veel onduidelijkheid onder gebruikers. Moet de Samsung Galaxy View je tv, laptop of gaming console vervangen? Of is het simpelweg een uit de kluiten gegroeide tablet? Om licht in de duisternis te scheppen publiceerde Samsung vlak na de lancering een handleiding waarin het tekst en uitleg geeft. Veel duidelijkheid schept het document in onze ogen echter niet. De Galaxy View is volgens Samsung namelijk een ‘familieapparaat’ om met elkaar te communiceren en gamen, maar ook om je favoriete films en series te bekijken.

De tablet behoort met zijn specificaties tot het middensegment, maar het prijskaartje van 699 euro is high-end.

Samsung Galaxy View

Samsung Galaxy View

Alcatel OneTouch Xess

Op de IFA-beursvloer in Berlijn, de grootste elektronicabeurs van Europa, onthulde Alcatel eveneens een reusachtige tablet: de Alcatel OneTouch Xess. Weliswaar is het scherm met een beelddiagonaal van 17.3 inch niet zo groot als de Galaxy View, maar desalniettemin wel indrukwekkend groot te noemen. Het handvat aan de achterkant is in drie verschillende kijkhoeken te plaatsen: 30, 50 en 70 graden. De specificaties zijn niet bepaald om over naar huis te schrijven. De display heeft een resolutie van 1920 bij 1080 pixels (Full HD), een MT8783T 1.5GHz octacore-processor van MediaTek vormt het kloppend hart van de tablet en het werkgeheugen bedraagt 2GB. De batterij heeft een vermogen van 10.000 mAh, maar hoelang deze meegaat is niet bekend. Dat geldt ook voor de verkrijgbaarheid en adviesprijs van de Alcatel OneTouch Xess.

Alcatel OneTouch Xess

Alcatel OneTouch Xess

Microsoft Surface Hub

Microsoft spant echter de kroon met zijn Surface Hub. Deze monstrueus grote tablet is maar liefst 55 inch groot. En dat is nog niet eens de grootste uitvoering: de Surface Hub is tevens verkrijgbaar met een 84 inch groot display. Het kleinste model weegt 48 kilo, de grootste uitvoering heeft een gewicht van maar liefst 127 kilo.

Tot twee keer toe heeft Microsoft de lancering van de Surface Hub moeten uitstellen. Aanvankelijk wilde het bedrijf deze Windows-tablet in september klaar hebben voor de verkoop. In augustus stelde Microsoft de lancering uit tot januari 2016. In december verschoof het bedrijf opnieuw de releasedatum en noemt  nu ‘’begin volgend jaar” als nieuwe verkoopdatum.

Ook verhoogde Microsoft onlangs de verkoopprijs van de Surface Hub met tweeduizend dollar. De nieuwe prijzen komen hiermee terecht op 6.999 dollar voor de kleinste uitvoering en 21.999 dollar voor het topmodel. Nieuwe Europese prijzen –aanvankelijk 7.869 euro en 22.449 euro– zijn nog niet bekend gemaakt. Klanten die reeds een Surface Hub hebben besteld krijgen hem tegen de oude prijs.

Microsoft Surface Hub

Microsoft Surface Hub

Lees ook:
Samsung onthult mediatablet Samsung Galaxy View
Samsung legt uit waar de Galaxy View voor bedoeld is
Alcatel onthult 17.3 inch grote Alcatel OneTouch Xess
Microsoft Surface Hub opnieuw vertraagd en valt duurder uit

Tot slot

Natuurlijk hebben we niet alle nieuwe tablets van afgelopen jaar genoemd. Dan zouden we niet uitgepraat raken. Tablets als de Sony Xperia Z4 Tablet (review), ASUS ZenPad S 8.0 (review), Jide Remix Ultra Tablet (review), iPad Mini 4, Jolla Tablet, Lenovo Yoga Tab 3 Pro en Dell XPS 12 met 4K-scherm verdienen echter wel een eervolle vermelding.

Ben je het eens met onze selectie? Wat zijn jouw favoriete tablets van afgelopen jaar? Laat het ons en onze lezers weten door een reactie achter te laten.

Namens het gehele team van TabletGuide een hele fijne jaarwisseling en een goed 2016!
Jide Remix Ultra Tablet

Jide Remix Ultra Tablet

Share.

Gerelateerde tablets / apps

 • Schermdiagonaal 12.9 inch
 • Besturingssysteem iOS
 • Schermresolutie 2732 x 2048
 • Afmetingen 305.7 x 220.6 x 6.9 mm
 • Processor Apple A9X
 • Gewicht 713 gram
 • Opslagruimte 128 / 32
 • Alle specificaties
 • Schermdiagonaal 12.3 inch
 • Besturingssysteem Windows
 • Schermresolutie 2736 x 1824
 • Afmetingen 292.10 x 201.42 x 8.45 mm
 • Processor 6de generatie Intel Core m3i5 of i7
 • Gewicht 786 gram
 • Opslagruimte 1000 / 128 / 256 / 512
 • Alle specificaties
 • Schermdiagonaal 10.8 inch
 • Besturingssysteem Windows 8
 • Schermresolutie 1920 x 1280
 • Afmetingen 267 x 187 x 8.7 mm
 • Processor Intel Atom x7-Z8700 (quad-core)
 • Gewicht 622 gram
 • Opslagruimte 128 / 64
 • Alle specificaties
 • Schermdiagonaal 9.7 inch
 • Besturingssysteem Android 5
 • Schermresolutie 2048 x 1536
 • Afmetingen 169 x 237.3 x 5.6 mm
 • Processor Samsung Samsung Exynos 7420 (octa-core)
 • Gewicht 389 gram
 • Opslagruimte 32 / 64
 • Alle specificaties

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

2 reacties

 1. “Oud-voorman Steve Jobs (56) gruwelde van een digitale pen: de beste stylus is onze vinger, zo luidde zijn filosofie. Nu Tim Cook aan het roer staat heeft Apple een nieuwe weg ingeslagen: een schermformaat van 9.7 inch is niet langer heilig en accessoires als de Apple Pencil worden als welkome aanvullingen gezien.”

  Deze uitspraak is volgens mij niet juist. Steve Jobs bedoelde de stylus als –bediening– van een aanraakscherm, dus als vervanging van de muis. Daar gruwelde hij van, en daar gruwelt Apple nog steeds van. Vervolgens kondigde hij de eerste echte vingerbediening aan: iPhone OS (nu iOS).
  Met de iPad Pro positioneert Apple de Pencil (let op: ze noemen het geen ‘stylus’) als, jawel: potlood. Dus bedoeld om te tekenen en eventueel schrijven. Je zult in geen enkel reclamefilmpje van Apple zien dat ze de Pencil gebruiken als stylus. Apple is volgens mij geen andere weg ingeslagen en ik denk dat Jobs van bovenaf Cook goedkeurend toeknikt.

  • He Marc,
   Bedankt voor de nuancering. De stylus voor bediening van je tablet of smartphone, daar walgde Jobs inderdaad van: daar heb je vingers voor. Maar ook van een stylus als schrijfmiddel. “Met de hand schrijven [dat is wat je feitelijk doet met een stylus] is de langzaamste manier van input” heeft hij ooit eens in een interview met Walt Mossberg gezegd. Een stylus, of Pencil zoals Apple het noemt, om mee te tekenen, daar heeft Jobs zich nooit over uitgelaten. Misschien klopt het dat hij zich wel kan verzoenen met het idee van een stylus als tekentool. We zullen het nooit weten. Feit is dat Apple meer omzet genereert dan ooit en dat is iets waar Jobs trots op zou zijn geweest en Tim Cook een schouderklopje voor zou geven.

Reageer