A9X-chip iPad Pro heeft 12 GPU-cores en geen L3-cache

0

De iPad Pro is de eerste tablet van Apple die voorzien is van een spiksplinternieuwe A9X-chip. Tijdens de presentatie van de iPad Pro zei Apple dat het een snelle en krachtige processor is. Anandtech kreeg een foto van het team van iFixit opgestuurd, bestudeerde deze en kwam tot een verrassende ontdekking: de A9X heeft maar liefst 12 GPU-cores en geen L3-cache.

De A9X is gemaakt op een 16nm FinFet-procedé van Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), een grote Taiwanese chipfabrikant. Hierdoor is de nieuwe chip kleiner, dunner, energiezuiniger en sneller in vergelijking met zijn voorgangers. Dat zien we onder meer in de kloksnelheid terug: deze bedraagt 2.26GHz bij de A9X, oftewel ruim 20% sneller dan de A9.

Opvallend hierbij is dat een L3-cache geheugenmodule ontbreekt. Cache is de benaming voor de opslagplaats waar gegevens tijdelijk worden opgeslagen om de toegang tot deze data te versnellen. Op ophalen van deze gegevens wordt ook wel caching genoemd. Vrijwel alle moderne processors beschikken tegenwoordig over meerdere kernen om zo complexe en simplistische taken te scheiden, onderling te verdelen en uit te wisselen. Op deze manier kunnen processors hun werk een stuk efficiënter doen en daar profiteren we met z’n allen van.

A9X vergeleken met andere CPU's van Apple

Geen L3-cache

Om de kernen met elkaar te laten communiceren, wordt er in multicore-processors veelal een cache gebruikt die wordt gedeeld door de cores: de L3-cache. Bij de A9- en A8X-chip was L3-cache aanwezig. Anandtech was dan ook verrast toen ze deze niet aantroffen in de A9X.

Volgens de heren van Anandtech zijn er meerdere verklaringen te bedenken waarom Apple geen L3-cache heeft verwerkt in de A9X. Volgens hen heeft de A9X namelijk een grotere L2-cache, meer werkgeheugen (4GB LPDDR4 RAM in plaats van 2GB) en een grotere 128-bit geheugenbus. Hierdoor is L3-cache wellicht overbodig.

Volgens Anandtech heeft de afwezigheid van de L3-cache geen invloed op de prestaties van de processor. Dat is onder meer te danken aan de aanwezigheid van maar liefst 12 GPU-cores, een verdubbeling ten opzichte van de A9 die we in de iPhone 6S terugvinden.

Het volledige, technisch gedetailleerde verslag Anandtech is online te bekijken.

Share.

Gerelateerde tablets / apps

  • Schermdiagonaal 12.9 inch
  • Besturingssysteem iOS
  • Schermresolutie 2732 x 2048
  • Afmetingen 305.7 x 220.6 x 6.9 mm
  • Processor Apple A9X
  • Gewicht 713 gram
  • Opslagruimte 128 / 32
  • Alle specificaties

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer