STACK, de nieuwe gratis clouddienst. Mijn eerste ervaringen

8

STACK: 1.000 GB gratis online opslagruimte

9.4 Aanmelden!

STACK is de gratis clouddienst van hostingprovider TransIP die maar liefst 1.000 GB online opslagruimte per gebruiker weggeeft. Kosten? Niks, nakkes, nada! Bovendien worden al je bestanden versleuteld opgeslagen in een digitale kluis ergens in Nederland. Voor TabletGuide nam ik de proef op de som en deel ik mijn bevindingen met jullie.

Voordelen STACK:
+ 1000 GB gratis online opslag
+ Data wordt in Nederland opgeslagen
+ 256-bits AES beveiligingssleutel
+ Brede ondersteuning bestandsextensies
+ Automatische synchronisatie
+ Deelfunctie

Nadelen STACK:
- Via de app kun je alleen individuele bestanden verplaatsen
- Invitesysteem
- Uploaden verloopt traag

 • Opslagcapaciteit 10
 • Kosten 10
 • Beveiliging 9
 • Instellingsmogelijkheden 9
 • Gebruiksgemak 9
 • Gebruikers beoordelingen (21 stemmen) 8

Google Drive, OneDrive, Dropbox, Box, iCloud: er zijn meer dan genoeg partijen die gratis online opslagruimte aanbieden. En toch meldde zich eind oktober uit het niets een nieuwe speler: STACK. Onmiddellijk rezen er diverse vragen bij mij. Is de markt voor gratis opslagdiensten nog niet verzadigd? Hoe onderscheid STACK zich van de rest? En is het de moeite waard om je hiervoor aan te melden? In dit artikel lees je mijn eerste ervaringen met STACK.

Aanmelden voor STACK

STACK is een initiatief TransIP, een hostingprovider die sinds 2003 bestaat. Registreren van domeinnamen, afnemen van een hostingpakket, opzetten van je eigen Virtual Private Servers (VPS) en colocatie kan al sinds dag één. Sinds kort biedt de provider ook zijn eigen clouddienst aan genaamd STACK.

STACK is zowel voor bestaande klanten als niet-klanten beschikbaar. Er is echter wel één voorbehoud: klanten die reeds diensten afnemen bij TransIP krijgen voorrang op mensen die dat niet doen. Op zich ook niet zo vreemd natuurlijk. Maar hoe kom je als niet-klant zijnde dan aan je eigen STACK account? Daarvoor heb je een invite nodig. Deze krijg je door simpelweg je e-mailadres af te geven aan TransIP en te wachten totdat je een verzilveringscode in je inbox ontvangt. Bij mij duurde het drie tot vier weken totdat ik mijn uitnodiging kreeg, maar durf niet te garanderen dat dit ook bij jullie het geval is.

Pakketten

Net als de meeste aanbieders van clouddiensten geldt dat TransIP een gratis variant en diverse betaalde varianten van STACK aanbiedt. De onbetaalde versie biedt maar liefst 1.000 GB aan gratis online opslagruimte. Nee, dit is geen typefout! Daarmee onderscheidt STACK zich duidelijk van zijn concurrenten. De meeste clouddiensten bieden gratis online opslagruimte, maar deze opslagcapaciteit is beperkt en komt niet in de buurt van wat STACK gebruikers biedt.

Mocht dat nog te weinig zijn dan heeft TransIP nog twee betaalde pakketten. Voor 10 euro per maand (excl. BTW) krijg je 2.000 GB cloudopslag, voor 50 euro per maand (excl. BTW) maar liefst 10.000 GB.

Er is één verschil tussen de gratis variant en de betaalde pakketten: de laatstgenoemde diensten bieden automatische back-ups.

De verschillende STACK pakketten met elkaar vergeleken

RAID en WebDAV

Heb je een NAS in je woonkamer staan? Dan kun je STACK als netwerkschijf toevoegen, omdat de clouddienst RAID en WebDAV ondersteunt.

RAID staat voor Redundant Array of Independent Disks. Deze techniek maakt het mogelijk om jouw data op meerdere schijven op te slaan en/of te verdelen. Naast het feit dat je altijd een back-up van je bestanden hebt, is er hiermee ook de nodige snelheidswinst te behalen.

WebDAV staat voor Web-Based Distributed Authoring and Versioning. Dit is simpel gezegd een webgebaseerde protocol voor gedeeld auteurschap en versiebeheer. Hiermee is het mogelijk om op afstand documenten aan te maken, wijzigen en verplaatsen op een server. Documenten zijn hierdoor altijd up-to-date en beschik je zowel over de oudere en allernieuwste versie. Kijk wel van tevoren na of jouw NAS ondersteuning biedt voor WebDAV.

Ook is het mogelijk om STACK op je desktop, Android- en iOS-apparaten te installeren. Je bestanden worden over al je apparaten gesynchroniseerd.

STACK

Opslag

Alle data die je uploadt naar de servers van TransIP worden opgeslagen in een virtuele kluis in Nederland. Deze kluis is beveiligd met 256-bit AES-sleutel, wat staat voor Advanced Encryption Standard. Deze zelfde versleutelingstechniek wordt ook gebruikt door overheden om vertrouwelijke data te beschermen en is bestand tegen brute-force aanvallen. Kortom, al jouw bestanden zijn goed beveiligd.

Daarnaast zegt TransIP dat alle data wordt opgeslagen in Nederland. Dat betekent dat je bestanden volgens de Nederlandse wetgeving beschermd worden. Nationale en internationale geheime diensten, politionele en justitiële diensten hebben dus niet zomaar toegang jouw data. Verder belooft de hostingprovider dat het jouw bestanden niet analyseert. “Geen spiekende ogen naar jouw foto’s”, zo schrijft het bedrijf.

Net als bij andere online opslagdiensten heb je altijd en overal toegang tot je bestanden, mits je over een internetverbinding beschikt uiteraard.

Overeenkomsten en verschillen tussen STACK en andere clouddiensten

De onderstaande afbeelding –afkomstig van TransIP– somt de overeenkomsten en verschillen tussen STACK en andere clouddiensten op.

STACK vergeleken met andere clouddiensten

Mijn ervaringen

Inmiddels gebruik ik STACK al enige tijd en ben ik aangenaam verrast. Eerlijk is eerlijk: aanvankelijk meldde ik me aan voor STACK vanwege de hoeveelheid opslagcapaciteit. Waar vind je nou 1.000 GB aan gratis opslagruimte waar je alle bestandstypen kwijt kunt? Nergens.

Ook het feit dat je al je data versleuteld in Nederland wordt opgeslagen sprak mij enorm aan. Hoe vaak lees je verhalen over grote internetbedrijven als Facebook en Google die gegevens aan allerhande instanties overdragen? Of spontaan offline halen? Remember Megaupload.com van Kim Dotcom. Mijn gegevens dicht bij huis en beschermt, dat zie ik graag.

Ik heb STACK op mijn tablets en smartphones geïnstalleerd en getest. Het eerste wat ik deed was naar het instellingenmenu gaan. Daar zag ik de optie om in te stellen dat alle foto’s die je met de camera van je smartphone of tablet neemt automatisch worden geüpload naar je STACK account. Niets nieuws onder de zon, maar wel fijn dat deze geïntegreerd is. Je kunt hierbij ook een nieuwe map aanmaken en instellen dat je foto’s naar deze folder worden geüpload. Hetzelfde geldt voor video’s. Vergeet niet om het vakje aan te vinken dat uploaden over de WiFi mag gebeuren: anders kan loop je het risico dat er een gepeperde rekening van je provider op de deurmat belandt.

Iets wat ik bij andere clouddiensten nog niet eerder heb gezien en bij STACK wel, is de mogelijkheid om je account met een wachtwoord af te schermen. Zonder een viercijferige pincode kan niemand jouw data inzien.

Bestandsbeheer kan zowel op je mobiele apparaten als computer, maar via de laptop of desktop is dat een stuk makkelijker. Zo overkwam mij dat ik mijn muziekbestanden per ongeluk naar de verkeerde map had gekopieerd. Uiteraard kun je deze verplaatsen, maar via de tablet en smartphone is het niet mogelijk om meerdere bestanden te selecteren en in één keer te verplaatsen. Via de computer gaat dat wel en levert je zo heel wat tijdsbesparing op.

Bestanden delen met vrienden of collega’s is ook geen enkel probleem.

Tot slot merkte ik dat het uploaden van bestanden behoorlijk traag verliep. Bij concurrerende diensten is je data sneller in de cloud geplaatst: bijna twee keer zo snel.

STACK

Conclusie

Zeer veel gratis opslagruimte, dataopslag in Nederland, state-of-the-art encryptie, ondersteuning voor vrijwel alle bestandsformaten, automatische synchronisatie. Ik kan eigenlijk niet anders dan zeer lovend zijn over STACK. Weliswaar kan nog niet iedereen zich op ieder willekeurig moment aanmelden voor de clouddienst. Met wat geduld ontvang je na enkele weken een verzilveringscode van TransIP en ben je nog maar één stap verwijderd van je eigen STACK account.

Ben je iemand die een back-up van al zijn bestanden bewaart? Ik zou zeggen: meld je aan en open je eigen STACK account.

Een invite voor je eigen STACK account aanvragen? Volg dan deze link.

Download STACK in de Google Play Store
Download STACK in de App Store

 • OntwikkelaarTransIP
 • Platform(en)Android / iOS /
 • CategorieBackup /
 • Downloaden
Share.

Gerelateerde tablets / apps

STACK

STACK TransIP

 • Platform(en) Android / iOS
 • Categorie Backup
 • Downloaden

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

8 reacties

 1. Ik gebruik Stack nu een week of twee. Kan me helemaal vinden in bovenstaande review. Vooral het automatisch uploaden van gemaakte foto’s met mijn telefoon werkt heel fijn. Ik vraag me alleen wel af hoe Stack synchroniseert met de app op mijn telefoon. Als ik 50 GB aan foto’s in mijn online Stack-account heb staan, worden deze dan ook naar mijn telefoon gesynchroniseerd of zijn het slechts thumbs?

 2. Hallo Remko,
  Het is niet zo dat alle foto’s, video’s, documenten, presentaties en andere bestanden die je in de cloud van STACK plaatst ten koste gaan van de opslagcapaciteit op je tablet of smartphone. Ze verschijnen als tumbnail op je apparaat. Als je bijvoorbeeld een foto wil bekijken, dan wordt deze eerst gedownload naar de galerij van je tablet of smartphone. Dat laatste kost je wel opslaggeheugen, maar gebeurt nogmaals alleen als je op een tumbnail drukt. In dat opzicht heeft Dropbox een voordeel ten opzichte van STACK.

  • Dat is jammer om te horen Frans. Gezien de omvang en kosten die STACK hoogstwaarschijnlijk met zich meebrengt, kan ik me voorstellen dat TransIP de beschikbaarheid van deze dienst beperkt tot Nederland. Wie weet dat de hostingprovider ooit in de toekomst STACK breder (internationaal) beschikbaar stelt.

 3. Nog even over foto’s. Ik ben bezig om al mijn foto’s in de STACK te zetten, maar als ik ze bekijk , dus op de thumbnail klik ( die trouwens geen echte thumbnail is, maar een icoon met de naam van het fotobestand) dan gaat dit allemaal ten koste van de opslagcapaciteit van mijn iPad, want binnen no time kreeg ik de melding dat mijn opslag vol was? Waar worden deze foto,s dan neer gezet? Als ik bij het overzicht kijk van de opslag in ieder geval niet in de STACK- app.
  Kan ik geen foto,s kijken op het hele scherm, zonder ze te downloaden? Dus een soort vieuw, zoals bij dropbox?

 4. Grote dataproblemen door Stack, service is waardeloos
  Eerder heb ik probleemloos de gratis versie van Stack op een computer gebruikt.
  Maar nu had ik Stack gekozen als oplossing voor de back-up van 2 pc’s. Op elke pc een hele partitie synchen om het overzichtelij te houden en 1 gedeelde map voor beide computers. Dat laatste is al een heel aparte procedure met ene link die verstuurd moet worden, heel onlogisch.
  Wat bleek nu? De synchronisatie liep vast omdat er geen schijfruimte meer was. Geen schijfruimte?!?
  Stack was alle bestanden van de hele partitie naar de andere pc aan het kopiëren en een hele map was zoekgeraakt.
  Het ergste van alles: de klantenservice laat het totaal afweten. Er is niemand die zich echt met het probleem bezzighoudt, respons duurt uren, soms dagen. Bij het terughalen van de verloren map kreeg ik ook geen enkele assistentie: de enige optie was de hele partitie terugzetten (we hebben nu al dag 3…). Dat kon natuurlijk niet, omdat dan alle mutaties in die tussentijd van lopende projecten weer verloren zouden gaan.
  Na nog eens 2 dagen radiostilte was de backup ook al van hun server verwijderd, er was niets gedaan om die te bewaren (‘kan niet’), dus nu is er helemaal niets meer aan te doen.
  het werk in die map ben ik kwijt, evenals vele uren van probleemoplossing, en nu wachten me nog vele uren om de verkeerd getransporteerde data weer uit te filteren, te controleren of die op de andere schijf nog aanwezig is en vervolgens terug te zetten of te verwijderen.

  Conclusie: totaal onbetrouwbare software en waardeloze service.
  Een amateuristische omgeving waaraan geen mens, en zeker geen zakelijke gebruikers!, zijn data aan toe zou moeten vertrouwen. Als je dit leest: je bent gewaarschuwd!!

Reageer