‘Android veiliger dan iOS’

0

Stagefright, Certifi-gate: wie regelmatig het laatste technieuws volgt zullen deze termen vast en zeker bekend in de oren klinken. Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat het beveiligingslekken zijn die te vinden is op Android-tablets en –smartphones. En zo is in het verleden Android wel vaker gelinkt aan kritieke lekken en virussen. Toch is het besturingssysteem van Google veiliger dan iOS, zo beweren onderzoekers. De kans dat je malafide app downloadt is volgens hen groter in de App Store dan in de Google Play Store.

Het onderzoek is uitgevoerd door Checkmarx en AppSec. Zij legden honderden populaire apps van beide besturingssystemen onder het vergrootglas en keken welke het grootste risico vormden voor gebruikers.

Het resultaat

Het belangrijkste resultaat is dat 36% van de bestudeerde Android-apps “potentieel catastrofale kwetsbaarheden voor de stabiliteit van het besturingssysteem en databescherming” bevat. Bij iOS steeg het percentage tot maar liefst 40%.

App Store

Het verschil is weliswaar klein, maar wel opvallend. De App Store staat algemeen bekend om zijn veiligheid, omdat Apple alle ingezonden apps individueel controleert op kwaadaardige code. Dat het daarbij wel eens misgaat is de afgelopen paar weken wel gebleken. Zo waren enkele honderden apps besmet geraakt met XcodeGhost, waardoor Apple deze apps noodgedwongen uit de App Store moest verwijderen en zeilen moest bijzetten om schade te voorkomen.

In oktober moest Apple opnieuw 256 apps uit de App Store verwijderen, omdat deze stiekem persoonlijke informatie verzamelde en doorstuurde naar het Chinese advertentienetwerk Youmi. Tot slot meldde het beveiligingsbedrijf FireEye begin deze maand dat 2.846 apps in de App Store getroffen waren door een beveiligingslek waarbij eveneens persoonlijke informatie werd doorgestuurd.

Android

De bevinding van Checkmarx en AppSec strookt niet met de bevindingen van onderzoekers van de University of Cambridge. Zij meldden half oktober dat bijna negen op de tien Android-apparaten tenminste één kritiek veiligheidslek bevat. Toegegeven, het gaat hier niet om de beveiliging van de Play Store maar de algehele stabiliteit en veiligheid van het besturingssysteem.

Google heeft dit jaar diverse maatregelen getroffen om de veiligheid van de Play Store te verbeteren. Vorig jaar breidde Google de beveiliging voor Android uit met een extra beveiligingslaag. Aanvankelijk scande Android alle apps op het moment van installatie op kwaadaardige codes. Had de app deze beveiligingstoets doorstaan, dan had deze daarna vrij spel. Door de nieuwe beveiligingslaag blijft Android de apps ook na installatie controleren op verdacht gedrag. Zo kijkt Android onder meer of een app ongevraagd aanvullende software probeert te installeren, of meerdere rechten probeert te verkrijgen.

Sinds maart controleert Google handmatig alle ingezonden apps om het aantal malafide apps terug te dringen.

Ben jij het eens met de onderzoekers dat Android veiliger is dan iOS? Laat het ons weten in een reactie.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer