‘Google gaat Android en Chrome OS samenvoegen’

0

Google wil de besturingssystemen Android en Chrome OS samenvoegen tot één besturingssysteem. Medewerkers van het bedrijf werken naar verluidt al twee jaar om beide systemen te combineren. In 2017 gaat Google het nieuwe OS onthullen, maar volgend jaar kunnen we al een glimp verwachten van het nieuwe besturingssysteem.

Dat zeggen anonieme bronnen tegen The Wall Street Journal.

Android en Chrome OS zijn twee separate besturingssystemen. Android is wereldwijd op meer dan één miljard tablets en smartphones geïnstalleerd, Chrome OS op laptops die onder de noemer Chromebook in de markt zijn gezet. Volgens cijfers van onderzoeksbureau IDC draait minder dan 3% van alle laptops op Chrome OS. Deze computers draaien volledig op de webbrowser van het internetbedrijf: heb je geen internetverbinding tot je beschikking, dan kun je er vrij weinig mee.

Door beide besturingssystemen samen te voegen tot één besturingssysteem wil Google de PC-markt veroveren. Tevens moeten Googles producten zodoende aantrekkelijker worden voor zakelijke klanten, omdat werken met Google Docs en Google Sheets gestroomlijnder wordt. Het is zeker een interessant scenario voor consumenten: zij kunnen de kracht van een computer combineren met de bijbehorende apps in de Google Play Store. Wellicht dat Android hierdoor het marktaandeel van Android nog groter wordt en mogelijk iets aan de fragmentatie van het besturingssysteem kan doen.

Zodra het nog te verschijnen besturingssysteem beschikbaar is, komt de naam Chromebook te vervallen. De nieuwe naam is niet bekend bij de bronnen die The Wall Street Journal heeft gesproken. Wel melden zij dat de naam van de webbrowser Chrome gehandhaafd blijft.

Een voorproefje van Googles plannen zagen we bij de introductie van de Pixel C. Deze convertible lijkt qua functionaliteit op een laptop, maar is uitgerust met een aangepaste versie van het besturingssysteem Android.

Microsoft en Apple

Hiermee lijkt Google dezelfde weg te willen inslaan als Microsoft. Bij de lancering van Windows 10 wilde het Amerikaanse hard- en softwarebedrijf één en hetzelfde besturingssysteem voor alle platformen beschikbaar stellen. Dat komt ten goede aan de gebruiksvriendelijkheid en continuïteit van het OS, aldus Microsoft.

Apple daarentegen houdt nadrukkelijk iOS en OS X strikt gescheiden. Onlangs zei Apple-topman Tim Cook in een interview dat hij niets ziet in een strategie om mobiele software en computersoftware samen te voegen. Op die manier krijg je namelijk niet de beste gebruikservaring van beide platforms, aldus Cook.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer