YouTube blokkeert gebruikers die niet meewerken aan betaaldienst

0

Filmmakers die niet willen meewerken aan YouTube Red worden simpelweg uitgesloten. YouTube zal hun video’s als privé markeren, wat inhoudt dat niemand nog naar deze filmpjes kan kijken en zij dus ook geen geld kunnen verdienen met advertentie-inkomsten.

Dat bevestigt een woordvoerder tegenover Gizmodo.

YouTube Red is een variant van het immens populaire videoplatform dat aan een abonnement is gekoppeld. Voor tien dollar per maand kun je reclamevrij naar al je favoriete video’s kijken.

Hoewel op dit moment nog niet duidelijk is wat de financiële gevolgen voor de filmmakers zullen zijn, zijn er nu al volop geluiden van tegenstanders te horen. Zij vrezen dat kijkers in de toekomst gedwongen worden te betalen om naar hun video’s op YouTube te kunnen kijken en dat zij inkomsten zullen mislopen. Zo is er een petitie opgezet om YouTube Red een halt toe te roepen. Deze is op het moment van schrijven ondertekend door ruim 7.300 mensen.

Reactie YouTube

YouTube is zich van geen kwaad bewust en zegt dat het gehoor geeft aan een oproep van filmmakers die al jaren om een betaaldienst vragen. Een woordvoerder zegt tegenover Gizmodo:

“Both creators and users have been asking for a YouTube subscription service and that’s why we built YouTube Red. Today, the overwhelming majority of our partners, representing nearly 99-percent of the content watched on YouTube, have signed up. Videos of partners who don’t update their terms will be made private, but we remain committed to working closely with these partners with the goal of bringing them on board.”

Geblokkeerd

YouTube draagt momenteel 55% van de reclameopbrengsten over aan de filmmakers. Het videoplatform belooft ook met de lancering van YouTube Red een meerderheid aan de makers te zullen uitkeren, al is nog niet duidelijk om welk aandeel het precies gaat.

Zij die niet akkoord gaan met de algemene voorwaarden voor de betaaldienst, worden simpelweg geblokkeerd. Dat betekent dus dat niemand meer naar hun video’s kan kijken. Dat is overigens niet wat YouTube wil, zo benadrukt de woordvoerder.

Beschikbaarheid

YouTube Red is vanaf woensdag 28 oktober beschikbaar en kost 9,99 dollar per maand. De betaaldienst is vooralsnog alleen beschikbaar in de VS. Of en wanneer de betaalde variant naar Europa komt is niet bekend.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer