Eén op de acht Nederlanders bewaart foto’s in de cloud

0

Wij gaan maar slordig om met de digitale foto’s die we maken. Negen op de tien Nederlanders bewaren hun foto’s niet op een veilige locatie. Slechts één op de acht gebruikers bewaart een back-up van zijn digitale herinneringen in de cloud.

Dat blijkt uit een onderzoek naar het gebruik en de waarde van digitale foto’s door Telecompaper, dat is uitgevoerd in opdracht van Google.

Ruim de helft van de respondenten geeft toe zijn fotocollectie nooit te ordenen. Hierdoor hebben zij grote moeite om oudere foto’s terug te vinden of zelfs permanent kwijt te raken. Zij die dat wel doen hebben hier kennelijk moeite mee, of weten niet hoe ze dat moeten doen. Uit de rondvraag van Telecompaper blijkt dat negen op de tien Nederlanders geen veilige locatie hebben om hun foto’s te bewaren. Slechts één op de acht gebruikers gebruikt hiervoor een clouddienst.

Deze bevindingen zijn opmerkelijk, want 85% van de respondenten geeft aan veel waarde te hechten aan zijn foto’s. Je zou dan verwachten dat men iets meer moeite zou doe om hun digitale herinneringen veilig te stellen.

Social media

Tweederde van de ondervraagden geeft aan zijn foto’s regelmatig via social media te delen. De meestgenoemde kanalen hiervoor zijn Facebook, Instagram, WhatsApp en Google+. Vrouwen delen hun fotomomenten vaker via social media dan mannen.

Door de technologische vooruitgang en mogelijkheden maken we meer foto’s dan ooit. Telecompaper beweert zelfs dat we als gevolg van de digitale revolutie in een maand tijd meer foto’s maken dan in een heel mensenleven bij elkaar.

Opslaglocatie

90% van de respondenten geeft aan geen centrale opslagplaats te hebben voor hun foto’s. Eén op de acht Nederlanders bewaart zijn digitale kiekjes in een clouddienst als OneDrive, Dropbox of iCloud. Doordat deze diensten hun inhoud synchroniseren zijn onze foto’s over meerdere apparaten verspreid. Zodoende zijn hun foto’s altijd en overal toegankelijk en beschikken we altijd wel over een back-up. Als de tablet of smartphone waarmee de foto’s zijn geschoten kapot gaat is dat geen ramp.

Ongeveer de helft van de ondervraagden zegt een fysiek apparaat te gebruiken om een back-up van hun foto’s te maken, zoals een USB-stick of externe harde schijf. Ongeveer vier op de tien Nederlanders bewaart de foto’s alleen op het apparaat waarmee ze geschoten zijn.

Tablet versus smartphone

Niet verbazingwekkend genoeg blijkt ten slotte uit het onderzoek van Telecompaper dat smartphonegebruikers vaker hun apparaat gebruiken om foto’s te nemen dan tabletbezitters. Afgezien van het feit dat smartphones veelal over een betere camera beschikken, zijn het ook persoonlijke apparaten die we continu bij ons dragen. Dit in tegenstelling tot tablets, die vaak met het hele gezin gedeeld worden en meestal alleen thuis of op de werkvloer worden gebruikt. 86% van de smartphone-eigenaren zegt wel eens zijn mobiel gebruikt te hebben om foto’s te maken, onder tabletbezitters is dat slechts een kwart.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer