Wat zijn de verschillen tussen de Surface Pro 3 en Surface Pro 4?

0

Dinsdag 6 oktober onthulde Microsoft zijn nieuwste high-end tablet: de Surface Pro 4. Tijdens de presentatie zei Panos Panay, het hoofd van de Surface-afdeling, dat de Surface Pro 4 “een grote verbetering op ieder aspect” is ten opzichte van zijn voorganger. In dit artikel vergelijken we beide modellen met elkaar en zetten de belangrijkste specificaties voor je op een rij om te kijken of de uitspraak van Panay hout snijdt.

Geen zin om het hele artikel te lezen? Als je naar beneden scrolt kom je een tablet tegen waarin de specificaties tussen de Surface Pro 4 en Surface Pro 3 tegen elkaar zijn afgezet.

Het beeldscherm

Het beeldscherm van de Surface Pro 4 is met een beelddiagonaal van 12.3 inch een fractie groter dan de Surface Pro 3. Toch hebben beide tablets dezelfde afmetingen, namelijk 292,1 x 201,4 x 8,4 mm (L x B x D). Dat betekent dat de nieuwe Surface-tablet dunnere randen rondom het scherm heeft, ook wel de bezel genoemd. De resolutie van de Surface Pro 4 is flink opgeschroefd: deze bedraagt 2736 x 1824 pixels, voorheen 2160 x 1440 pixels. Daarmee samenhangend is de pixeldichtheid (het aantal pixels per inch op een beeldscherm) toegenomen van 216 ppi naar 267 ppi. Het menselijk oog kan maximaal 300 ppi waarnemen op een afstand van 30 centimeter.

Het scherm van de Surface Pro 4 is verder voorzien van PixelSense technologie. Deze technologie is in staat om onderscheid te maken tussen een aanraking door een vinger, hand en andere objecten zoals een stylus of kwast. De individuele pixels op het scherm nemen deze inputsignalen waar met infrarood LED-lampjes en camera’s die in de bovenste schermlaag zijn aangebracht, sturen deze informatie door naar de inputprocessor, de software vertaalt deze signalen en projecteert ze op het LCD-scherm. Simpel gezegd heeft het display met deze relatief nieuwe technologie een zeer hoog contrast en lage schittering.

PixelSense technologie

De Surface Pro 3 beschikte over ClearType. Dat is een technologie waarmee lettertypen duidelijker worden weergegeven op het scherm waardoor het lezer sneller gaat en de ogen minder snel vermoeid raken. Elke pixel bestaat uit de kleuren rood, groen en blauw (RGB). ClearType verbetert de resolutie door elk van de kleuren in het pixel in en uit te schakelen. Voorheen moest altijd een volledige pixel worden uitgeschakeld waardoor een scherm minder helder werd.

Op papier beschikken beide Surface-tablets over een scherp en helder scherm. Vanwege de hogere resolutie, hogere pixeldichtheid en aanwezigheid van PixelSense technologie heeft het scherm van de Surface Pro 4 echter de beste papieren.

Processor, werkgeheugen en opslagcapaciteit

Onder de motorkap zijn vanzelfsprekend ook de nodige verschillen waar te nemen. Zo maken de 4e generatie Intel Core-processoren in de Surface Pro 3 plaats voor de 6e generatie Intel Core (Skylake). De i3 uit de Surface Pro 3 is vervangen door een m3-processor in het nieuwe model. De i5 en i7 zijn nog steeds van de partij. In termen van kloksnelheid is de nieuwe chipset vast en zeker een stuk krachtiger, al is op dit moment nog niet bekend precies hoeveel sneller en krachtiger.

Bedroeg het maximale werkgeheugen (RAM) bij de Surface Pro 3 nog 8GB, in de Surface Pro 4 is dat verdubbeld naar 16GB. Configuraties met 4GB of 8GB RAM behoren ook nog steeds tot de mogelijkheden. Wat betreft de opslagcapaciteit geldt dat we hier in Nederland de keuze hebben uit 128GB, 256GB of 512GB intern geheugen. Het betreft ook ditmaal de snellere Solid State Drive (SSD) variant in plaats van de traditionele Hard Disk (HD) of Hybrid Hard Disk (HHD). In de VS is het mogelijk om de Surface Pro 4 uit te rusten met een harde schijf van maar liefst 1TB. Vooralsnog is dat alleen in de VS mogelijk.

Microsoft Surface Pro 4

Camera en connectiviteit

De webcam aan de voorzijde is nog altijd 5 megapixels. De camera aan de achterkant heeft bij de Surface Pro 4 een upgrade gekregen van 5 naar 8 megapixels. WiFi (802./11 a/b/g/n/ac) en Bluetooth (4.0, LE) zijn eveneens ongewijzigd.

Dat geldt ook voor het merendeel van de aansluitingsmogelijkheden: beide modellen hebben een volwaardige USB 3.0-poort, microSD-kaartlezer, mini-DisplayPort om een tweede beeldscherm aan te sluiten en 3.5mm jack audioaansluiting. De Surface Pro 4 beschikt daarnaast over Surface Connect. Hiermee koppel je met een magnetisch aansluitingsmechanisme de nieuwe Surface Pen aan de zijkant van de tablet. Een handige toevoeging als je geregeld gebruikt maakt van de bijgevoegde stylus.

Batterij

De batterij van de Surface Pro 4 gaat, naar eigen zeggen, tot 9 uur mee als hij volledig is opgeladen. Op dat vlak is de nieuwe Surface-tablet geen verbetering ten opzichte van zijn voorganger: ook daarvan gaat de accu tot 9 uur mee als hij helemaal vol is.

Microsoft Surface Pro 4

Afmetingen en gewicht

Zoals ik al eerder zei hebben de Surface Pro 4 en Surface Pro 3 precies dezelfde afmetingen: 292,1 x 201,4 x 8,4 millimeter. Ondanks dezelfde afmetingen is de Surface Pro 4 een fractie lichter. Het instapmodel met Intel Core m3-processor weegt 766 gram. De uitvoering met Intel Core i5 of i7-CPU weegt 20 gram zwaarder: 786 gram. Daarmee is de Surface Pro 4 12 gram lichter dan zijn voorganger, die 798 gram weegt.

Waar het verschil in gewicht vandaag komt is mij niet bekend, maar wellicht dat de materiaalkeuze voor de behuizing daar iets mee te maken heeft. De Surface Pro 3 is gemaakt van een materiaal dat Microsoft VaporMg noemt. Dat is een techniek waarbij magnesium wordt gesmolten en de fijnste en kleinste details vormgegeven worden en slechts 0,65 millimeter dik is (dat is dunner dan een creditcard). Zodoende voelt de Surface Pro 3 stevig en tegelijkertijd licht aan. De behuizing van de Surface Pro 4 is eveneens van magnesium gemaakt, maar ik vermoed dat Microsoft erin geslaagd is om de laag nog dunner te maken zonder dat dit invloed heeft op de stevigheid en degelijkheid.

Prijs en beschikbaarheid

De adviesprijzen van de Surface Pro 4 liggen vanzelfsprekend hoger dan de Surface Pro 3. Ik heb de prijzen voor de verschillende configuraties voor je opgezocht en onder elkaar gezet.

Prijzen Surface Pro 4

 • Surface Pro 4 Core m3 128GB (4GB RAM): 999 euro
 • Surface Pro 4 Core i5 128GB (4GB RAM): 1.099 euro
 • Surface Pro 4 Core i5 256GB (8GB RAM): 1.449 euro
 • Surface Pro 4 Core i7 256GB (8GB RAM): 1.799 euro
 • Surface Pro 4 Core i7 256GB (16GB RAM): 1.999 euro
 • Surface Pro 4 Core i7 512GB (16GB RAM): 2.449 euro

Prijzen Surface Pro 3

 • Surface Pro 3 Intel Core i3 64GB (4GB RAM): 869 euro
 • Surface Pro 3 Intel Core i5 128GB (4GB RAM): 1.129 euro
 • Surface Pro 3 Intel Core i5 256GB (8GB RAM): 1.479 euro
 • Surface Pro 3 Intel Core i7 256GB (8GB RAM): 1.839 euro
 • Surface Pro 3 Intel Core i7 512GB (8GB RAM): 2.189 euro

De Surface Pro 4 is vanaf nu in de pre-order te bestellen bij diverse webshops. Op donderdag 19 november wordt ie dan aan huis geleverd.

Microsoft Surface Pro 4

Accessoires

Bij aanschaf van een Surface Pro 3 en 4 krijg je een Surface Pen. De Surface Pen van de Surface Pro 4 is echter een stuk geavanceerder. Zo heeft het puntje van de stylus 1.024 drukpunten, is deze verwisselbaar met diverse dikke en dunne puntjes en heeft de achterkant een gum (tail eraser). Met één druk op de knop aan de achterkant open je OneNote. Houd je deze ingedrukt dan wordt Cortana geopend om bijvoorbeeld een zoekopdracht uit te voeren.

Tevens lanceerde Microsoft een nieuwe Type Cover. Om typen aangenamer  te maken heeft Microsoft een kleine ruimte gelaten de cijfers en letters. De trackpad, die als muis fungeert, is 40% groter in het nieuwe model. En ten slotte bevat het toetsenbord een vingerafdrukscanner. Hiermee kun je niet alleen inloggen op je Surface-tablet, maar ook tussen profielen wisselen. De nieuwe Type Cover is backward compatible, wat inhoudt dat je hem ook voor de Surface Pro 3 kunt gebruiken. Prijskaartje: 149,99 euro. Hij is verkrijgbaar in drie kleuren: zwart, blauw en felblauw.

Zijn één USB 3.0 en USB-C poort te weinig? Dan is een Microsoft Surface Dock het overwegen waard. Hiermee krijg je vier USB 3.0-poorten, twee mini-DisplayPorts, een Gigabit Ethernet-poort en audio-uitgangspoort voor een hoofdtelefoon. Jammer genoeg is dit accessoirestuk behoorlijk prijzig: 229,99 euro.

Conclusie

De uitspraak van Panay dat de Surface Pro 4 op ieder aspect “een grote verbetering” is, klopt slechts ten dele. Het scherm is grondig aangepakt en heeft op papier de beste specificaties. Het is groter, heeft een hogere resolutie, telt meer pixels, heeft een hogere pixeldichtheid en is uitgerust met PixelSense technologie. Ook onder de motorkap zien we genoeg verschillen. De Surface Pro 4 wordt aangedreven door een 6e generatie Intel Core chipset (m3, i5 of i7) en het werkgeheugen is in sommige configuraties verdubbeld naar 16GB RAM. De camera aan de achterzijde heeft een boost gekregen van 5 naar 8 megapixels.

Jammer genoeg is de accuduur hetzelfde gebleven en is er nog geen USB-C aansluiting te bekennen, iets wat we bij diverse nieuwe modellen wel zien zoals de Dell XPS 12, HP Spectre x2 en Pixel C. Wat betreft de connectiviteit, sensoren, aansluitingen en algehele vormgeving zien we geen innovatieve veranderingen.

Mocht je overwegen om een Surface Pro 4 of Surface Pro 3 aan te schaffen, dan heb je nog een lastige keuze te maken. Hopelijk geeft dit artikel je inzicht in de overeenkomsten en verschillen tussen beide tablets en helpt het je bij je keuze.

Lees ook onze review van de Surface Pro 3

Alle verschillen en overeenkomsten op een rij

Surface Pro 4Surface Pro 3
Scherm12.3 inch12 inch
KenmerkenPixelSense-technologieClearType Full HD
Resolutie2736 x 1824 pixels2160 x 1440 pixels
Pixeldichtheid267 ppi216 ppi
Processor6e generatie Intel Core m3, i5 of i74e generatie Intel Core i3, i5 of i7
Werkgeheugen4GB / 8GB / 16GB4GB / 8GB
Opslagcapaciteit128GB / 256GB / 512GB (SSD)128GB / 256GB / 512GB
Camera 8 MP5MP
Webcam5 MP5MP
WiFi802.11 a/b/g/n/ac802.11 a/b/g/n/ac
Bluetooth4.0 (LE)4.0 (LE)
AansluitingenFull-size USB 3.0, microSD, mini-DisplayPort, coverpoort, Surface Connect, 3.5mm jackFull-size USB 3.0, microSD, mini-DisplayPort, coverpoort, 3.5mm jack
SensorenOmgevingslichtsensor, versnellingsmeter, gyroscoop, magnetometerOmgevingslichtsensor, versnellingsmeter, gyroscoop, magnetometer
BatterijTot 9 uur afspeeltijdTot 9 uur afspeeltijd
BesturingssysteemWindows 10 ProWindows 10 Pro (na update)
Afmetingen292,1 x 201,4 x 8,4 mm292,1 x 201,4 x 9,10 mm
Gewichtm3: 766 gram

i5/i7: 786 gram

798 gram
BehuizingMagnesiumVaporMg
PrijsVanaf 999 euroVanaf 869 euro

Share.

Gerelateerde tablets / apps

 • Schermdiagonaal 12.3 inch
 • Besturingssysteem Windows
 • Schermresolutie 2736 x 1824
 • Afmetingen 292.10 x 201.42 x 8.45 mm
 • Processor 6de generatie Intel Core m3i5 of i7
 • Gewicht 786 gram
 • Opslagruimte 1000 / 128 / 256 / 512
 • Alle specificaties

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer