Apple verwijdert apps uit App Store na malware-aanval

0

Apple heeft diverse applicaties uit zijn App Store verwijdert nadat het van diverse beveiligingsbedrijven te horen had gekregen dat ze besmet waren met de malware XcodeGhost.

Dat schrijft een woordvoerster van Apple in een e-mail tegenover Reuters.

De App Store staat bekend om zijn veiligheid. Dat komt omdat Apple van alle ingezonden apps handmatig de broncode controleert op de aanwezigheid van kwaadaardige coderegels. Het is dan ook de eerste keer dat Apples applicatiewinkel op grote schaal getroffen wordt door malware. Daarvoor is het slechts vijf keer eerder voorgekomen dat er een besmette applicatie in de App Store is aangetroffen.

Wat is er aan de hand?

Hackers zijn erin geslaagd om kwaadaardige code in honderden legitieme apps te verwerken, waaronder WeChat. Deze code wordt ook wel XcodeGhost genoemd, vernoemd naar Apples softwareprogramma om iOS-apps mee te maken Xcode.  Wat de hackers feitelijk hebben gedaan is ontwikkelaars te overtuigen om een malafide versie van het codeerprogramma te gebruiken, om stiekem hun apps mee te besmetten.

De besmette versie van Xcode was afkomstig van een Chinese server die lokale ontwikkelaars hebben gebruikt om het programma te downloaden. Het doel van de malware was om opgeslagen wachtwoorden te verzamelen.

Volgens een beveiligingsdeskundige heeft de malware geen schade aangericht. Toch waarschuwt hij Apple dat in de toekomst andere hackers dezelfde werkwijze kunnen gebruiken om de App Store aan te vallen: “Ontwikkelaars zijn vanaf nu een groot doelwit”, aldus de analist.

Reactie Apple

De woordvoerster van Apple laat in een e-mail weten dat alles onder controle is.

“We’ve removed the apps from the App Store that we know have been created with this counterfeit software. We are working with the developers to make sure they’re using the proper version of Xcode to rebuild their apps.”

Ze gaat niet in op de vraag hoe gebruikers kunnen controleren of hun iPad of iPhone besmet is geraakt. Evenmin vertelt de woordvoerster hoeveel apps getroffen zijn door de malware. Een Chinees beveiligingsbedrijf stelt dat 344 apps besmet waren met XcodeGhost.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer