Chuwi dualboottablet met Android 4.4 en Windows 10

0

Chinese tablets die zowel Android als Windows draaien: je ziet het steeds vaker. Maar is het ook echt wat? TabletGuide test de aankomende weken de Chuwi Hi8, een goedkope tablet die voorzien is van Android 4.4 KitKat en Windows 10.

Een tablet die twee besturingssystemen kan draaien (dualboot), hoeft niet duur te zijn. Bij Chinese webshops vind je modellen die nog geen tachtig dollar kosten, en ook de andere specificaties zijn vaak niet verkeerd. Gearbest stuurde ons de Chuwi Hi8 op, die 93 dollar kost. De verzending (met DHL) was gratis en ik had de tablet binnen vier werkdagen in huis, dat viel mij alles mee. Helaas werd mijn pakketje er wel door de douane tussenuit gevist en moest ik veertig euro betalen. Zo wordt die goedkope tablet wel wat duurder, dus houd dat in je achterhoofd.

Specificaties en eerste indruk

Voor 93 dollar – omgerekend 82 euro – kun je in Nederland geen goede tablet kopen, maar in China ligt dat anders. Mijn Chuwi Hi8 beschikt over een 8″ Full-HD IPS-scherm, dat er prima uitziet. Onder de motorkap is een Intel Z3736F quadcore processor geplaatst, het werkgeheugen meet 2GB. De tablet lijkt vrij vlot, al moet ik dit nog langer testen om tot een goed oordeel te komen. De accu heeft een capaciteit van 4000 mAh, is niet verwijderbaar en gaat volgens de productpagina vijf uur mee bij het afspelen van video. Dat is niet zo lang, en waarschijnlijk is het in de praktijk nog minder. Maar oké: voor 82 euro kun je natuurlijk niet teveel verwachten.

20150909_163036

De opslagruimte is op papier 32GB maar daar blijft bar weinig van over. Na de update naar Windows 10 heeft de tablet nog 4,7GB beschikbaar, net genoeg om een paar (Android)-apps te installeren. Het aanwezige Micro-SD slot komt dan ook goed van pas. Zoals gezegd draait de Chuwi Hi8 zowel Android 4.4 KitKat als Windows 10. Of nou ja, na een update. Uit de doos is het namelijk Windows 8, maar na een update loopt ‘ie op versie 10. Het lijkt om een kale versie van Android te gaan, inclusief Google-apps. Wel zijn er een tiental Chinese applicaties geïnstalleerd, maar die kon ik eenvoudig verwijderen. Windows 10 is ongewijzigd en wordt geleverd zonder extra programma’s.

Verder is de tablet voorzien van zaken als Bluetooth, Wifi en kan de Micro-USB aansluiting gebruikt worden met randapparatuur als een toetsenbord. Chuwi heeft hier een verloopstukje voor meegeleverd, een leuke extra. De Chuwi Hi8 is qua ontwerp geen opvallende tablet, maar lijkt wel degelijk in elkaar te zitten. De plastic achterkant voelt prima aan en met 304 gram is de tablet niet te zwaar. Het display reageert wat stroever dan ik gewend ben van andere mobiele apparaten: daar lijkt een bezuiniging zichtbaar.

20150909_163053

In de doos vind je naast de tablet ook een Micro-USB kabeltje, een Amerikaanse adapter en een USB OGT-verloopstukje

Review volgt over een paar weken

Mijn eerste indruk is overwegend positief, en daar had ik niet op gerekend. Voor 82 euro verwachtte ik een stereotype ‘China product’ dat op papier leuk, maar in de praktijk nauwelijks bruikbaar is. De Chuwi Hi8 valt vooralsnog niet in die categorie, en de aankomende weken ga ik hem uitgebreid testen. Een review volgt en dan wordt ook duidelijk of zo’n goedkope dualboot tablet de moeite waard is om te importeren. Heb je in de tussentijd vragen, dan hoor ik het graag in een reactie onder dit artikel.

20150909_162211

Share.

Over de auteur

Reageer