CBP: ‘Privacy populaire kinder-apps niet op orde’

0

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) oordeelt dat het niet goed is gesteld met diverse privacyaspecten van populaire kinderapplicaties. Bij de meeste apps is het niet duidelijk welke gegevens ze verzamelen en voor welke doeleinden deze gebruikt worden.

Dat schrijft het CBP in een persbericht.

Het CBP nam deel aan internationale scan. 29 Verschillende privacytoezichthouders namen deel aan het onderzoek en verrichtten hun eigen nationale scan. Het CBP onderzocht zo’n 1.500 apps en websites die populair zijn onder kinderen. En de conclusies liegen er niet om.

De conclusies

Tweederde van de kinder-apps en websites (67%) verzamelt persoonsgegevens van kinderen. Slechts één op de drie (31%) van deze apps en websites biedt voldoende mogelijkheden om het verzamelen van persoonsgegevens te beperken. De helft van de onderzochte applicaties deelt de verzamelde persoonsgegevens met derden, zodat zij gepersonaliseerde reclames kunnen tonen binnen de app of site.

Bijna een kwart van de gescande apps en sites (22%) biedt kinderen de mogelijkheid om hun telefoonnummer achter te laten. Meer dan de helft (58%) biedt links aan die kinderen waardoor ze buiten de veilige omgeving van de app belanden. Ouderlijk toezicht is vaak ver te zoeken. Slechts een kwart (24%) stimuleert ouderlijke toezicht en betrokkenheid. Bij zeven op de tien apps en websites (71%) is het niet mogelijk om je accountinformatie te verwijderen.

Aanbevelingen

Het is op dit moment voor ouders niet duidelijk welke informatie de onderzochte apps en sites precies verzamelen en wat ze daarmee doen. Beter geformuleerde en app-specifieke  privacyvoorwaarden noemt het CBP als middel om meer duidelijkheid te schapen. “Ouders moeten  voor het downloaden en installeren van een app op een makkelijke manier begrijpelijke informatie in de app store kunnen vinden”, aldus de toezichthouder.

De internationale scan is georganiseerd door het Global Privacy Enforcement Network (GPEN), een internationaal samenwerkingsverband van privacytoezichthouders. Bij de scan is gekeken naar privacyaspecten zoals de informatieverstrekking in de app store, de persoonsgegevens die ingevoerd moeten worden bij installatie en of er gebruik wordt gemaakt van advertentienetwerken.

Android Marshmallow

Deze klachten zijn niets nieuws onder de zon. Google introduceert bij de lancering van Android 6.0 (Marshmallow), deze of volgende maand, een nieuw permissiesysteem. Als je nu een applicatie wilt downloaden uit de Google Play Store moet je vooraf instemmen dat deze app bepaalde gegevens verzamelt, zoals jouw identiteit, locatiegegevens of toegang tot je microfoon. Dat hoeft straks niet meer. In plaats daarvan verleen je straks pas toestemming zodra een app daar om vraagt, ook bij eventuele updates in de toekomst.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer