Verborgen multitask gestures voor de iPad

4

Het lijkt erop dat iOS 4.3 verder is op het gebied van multitasking dan iedereen denkt. Het systeem voor de iPad staat niet bekend om superieure multitask opties. Blijkbaar heeft Apple hiervoor nieuwe mogelijkheden klaarstaan. Je kunt hiermee sneller schakelen tussen verschillende openstaande applicaties. Deze multitask-opties zijn nu nog gelocked. Er is een mogelijkheid om ze nu al te unlocken.

Multitask gestures zijn sleepbewegingen op het scherm waarmee je snel tussen openstaande apps kunt wisselen op je iPad. Door met 4 of 5 vingers van links naar rechts, of vice versa, te bewegen over je scherm dan schakel je direct tussen openstaande applicaties. Door met 4 of 5 vingers naar boven te bewegen komt een balk tevoorschijn onder in het scherm waarop alle openstaande apps staan weergegeven. Door op een app te klikken ga je direct naar deze openstaande applicatie.

Een demonstratie van multitask gestures zie je in deze video:

http://www.youtube.com/watch?v=2WuHsOO1KIk

Waarschijnlijk heeft Apple deze functionaliteiten nog niet beschikbaar gesteld zodat app ontwikkelaars  hun apps aan kunnen passen aan deze wijzigingen. Er zijn apps in omloop waarbij dezelfde 4-vinger bewegingen een functie bieden. Dit zal aangepast moeten worden zodat deze functie kan blijven functioneren.

Om de multitask gestures te unlocken heb je de volgende zaken nodig:

 • Een Mac
 • iOS 4.3 op de iPad of de iPad 2
 • 5,99 dollar
 • 4 GB ruimte op je Mac

Deze stappen moet je doorlopen om multitask gestures te bewerkstelligen:

 1. Download Xcode op je Mac (4 GB)
 2. Draai de app op je Mac en installeer Xcode (dit kan even duren)
 3. Sluit je iPad (met iOS 4.3) aan op je Mac
 4. Klik de ‘Use for development’ knop
 5. Negeer ‘developer credentials’ en een error-bericht

Bronnen:

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

4 reacties

  • Dat is 4 GB voor je Mac, om het programma te installeren wat multitasking kan activeren op je iPad. Het is ons niet bekend hoeveel extra geheugen nodig is op je iPad.

  • Had juist verwacht dat Palm eerder zou komen met een dergelijke actie toen de Playbook werd gepresenteerd. Het lijkt ook verdacht veel op de wijze waarmee webOS snel switcht tussen apps als je in de ‘Screen&Lock instellingen de advanced gestures aan zet voor ‘Switch Applications’. En nu is deze zelfde methode ook voorhanden voor iOS. Zou haast zeggen EINDELIJK! (als ik een iOS gebruiker zou zijn) ;-)nnOm nog even terug te komen op het aanklagen, ik schat zo in dat ze onderling iets hebben geregeld. Anders was er al lang een rechtzaak Palm vs RIM. Palm was immers eerder met dit principe…nnEen soortgelijke schikking was ook van toepassing op de rechtzaak Apple vs Palm in 2009. Apple had Palm aangeklaagd voor het schenden van een patent op multitouch in de Palm Pre met webOS. Dit gaf Palm ruiterlijk toe, maar kaatste de bal even hard terug door hun patent op de telefoonfunctie in een snartphone op tafel te gooien. En laat het nou net zo zijn dat de iPhone daar zonder toestemming van Palm gebruik van maakt. De twee fabrikanten hebben ’t op een akkoordje gegooid en de rechtzaak was van de baan. Als het anders had uitgepakt was de iPhone een iPod Touch gebleven…..nnEen van de voornaamste reden waarom o.a. Apple in 2010 graag Palm wilde overnemen om de schat aan patenten!nnZie artikel:nhttp://m.engadget.com/default/article.do?artUrl=http://www.engadget.com/2009/01/28/apple-vs-palm-the-in-depth-analysis/&category=classic&postPage=1nnn

Reageer