Google onthult Android M. Dit is wat je moet weten

0

Google heeft vanavond de nieuwste versie van zijn besturingssysteem Android M gepresenteerd. Waar de letter –M voor staat is weliswaar nog een mysterie, we kennen echter wel de nieuwe functies van het besturingssysteem. Dit is wat je moet weten over Android M.

Betere privacy-instellingen

Het was al min of meer bekend dat Android M het huidige permissiesysteem op de schop gooit. Als je nu een applicatie wilt downloaden uit de Google Play Store moet je vooraf instemmen dat deze app bepaalde gegevens verzamelt, zoals jouw identiteit, locatiegegevens of toegang tot je microfoon. Dat hoeft straks niet meer. In plaats daarvan verleen je straks pas toestemming zodra een app daar om vraagt, ook bij eventuele updates in de toekomst.

Heb je eenmaal toestemming gegeven en daar later spijt van krijgen, geen nood: je kunt op een later tijdstip alsnog permissies intrekken. Gebruikers hebben kortom volledige controle over de informatie die ze prijsgeven aan apps.

Linken tussen apps

Linken van de ene app naar de andere wordt met Android M ook een stuk makkelijker. Als je nu bijvoorbeeld een tweet of video wilt openen, verschijnt er een venster in beeld met de vraag of je deze in de browser wilt openen of met de bijbehorende app. Twitter of YouTube in dit geval. Dat hoeft straks niet meer. Ontwikkelaars kunnen hun apps zo programmeren dat de webbrowser of app rechtstreeks wordt geopend zodra een gebruiker of de betreffende link drukt. Niet langer dus een waarschuwingsvenster.

Androidify

Verbeterde Chrome-integratie

Chrome, de webbrowser van Google, wordt in Android M beter geïntegreerd met andere apps. Applicaties kunnen straks op de achtergrond een Chrome-pagina inladen om zo sneller te openen. Schakelen tussen de app en Googles browser is er dan niet meer bij. In feite maakt Chrome  min of meer onderdeel uit van de app, wat is terug te zien in de vormgeving. De vertrouwde functies van Chrome zijn ook gewoon toegankelijk.

Google Now

Ook Google Now, de digitale assistent van Google, is flink onder handen genomen in Android M. Het heeft een nieuwe functionaliteit gekregen genaamd Now on Tap. Deze functie combineert gegevens uit verschillende apps om gebruikers betere informatie voor te schotelen.

Tijdens de demonstratie speelde Google een nummer van Skrillex af via Spotify. Terwijl het nummer draaide vroeg degene die het demonstreerde via Google Now wat de echte naam van deze artiest was, zonder zijn naam daarbij te noemen.

Als je een e-mail of chatbericht ontvangt met de vraag of je zin hebt om naar de film te gaan, dan kun je met Android M de Home-knop ingedrukt houden om meer informatie over de betreffende film op te vragen. Google Now scant het bericht, ziet wat het onderwerp is en zoekt de juiste informatie voor je.

Google Foto’s

Verder introduceerde het internetbedrijf een nieuwe foto-applicatie: Google Foto’s. Hiermee is het naar eigen zeggen makkelijker om foto’s te sorteren, doorzoeken en synchroniseren met andere Android-apparaten. Zo kun je onder meer een onbeperkt aantal foto’s en video’s opslaan en synchroniseren, met een maximum tot 16 megapixels. Met pinch-gebaren verander je het overzicht van dagen tot weken, maanden of zelfs jaren. Google gebruikt gezichtsherkenningstechnologie om vast te stellen welke personen op meerdere foto’s staan.

Google Photos is beschikbaar voor Android, iOS en het web.

Lees alles over Google Foto’s in het artikel “Een nader kijkje in Google Foto’s”.

Android M

Leeftijdsclassificatie

Google kondigde donderdagavond ook een nieuw leeftijdsclassificatiesysteem aan, iets wat het bedrijf al eerder bekend had gemaakt. In navolging van Apple, dat al in januari een aparte kindersectie aankondigde in de App Store, zijn apps op leeftijd ingedeeld en kun je apps op leeftijd uitzoeken. Kindvriendelijke applicaties zijn te herkennen aan het sterretje bij de naam.

A/B-test

Ontwikkelaars kunnen straks een A/B-test uitvoeren. Online marketeers zullen deze test gegarandeerd kennen van Google Analytics. De doelgroep wordt dan in tweeën gedeeld. De ene helft krijgt beschrijving A en plaatje A te zien, de tweede groep beschrijving B met afbeelding B. Ontwikkelaars krijgen zo inzicht wat het beste werkt om hun applicatie te promoten.

Vingerafdrukscanner

Android M krijgt ook een ingebouwde ondersteuning voor vingerafdrukscanners. Natuurlijk bestaan er al Android-tablets en –smartphones met vingerafdruktechnologie, maar de fabrikanten van deze apparaten zorgen nu zelf de ondersteuning van deze technologie. Dat behoort met Android M tot het verleden.

Dankzij de ondersteuning van vingerafdruktechnologie kun je onder andere je toestel ontgrendelen, inloggen bij websites of betalen met Android Pay.

Android Pay

Zoals verwacht kondigde Google vandaag ook een nieuw betalingssysteem aan genaamd Android Pay. Het is qua functionaliteit te vergelijken met Apple Pay. Hiermee is mogelijk om creditcard aan je apparaat te koppelen om draadloos betalingen te verrichten. Dat kan bijvoorbeeld met je smartphone als je in de winkel staat, maar ook als je een app wilt afrekenen in de Google Play Store.

Android Pay is voorlopig alleen beschikbaar in de VS. Of en wanneer het betalingssysteem naar Nederland komt is niet bekend.

Android Muffin

Batterij

Ook introduceert het besturingssysteem van Google een nieuwe technologie om de levensduur van je batterij te verlengen: Doze. Hoe werkt het? Als een apparaat langere tijd niet wordt gebruikt schakelt het systeem automatisch over op een verbeterde stand-by modus.  Applicaties die op de achtergrond draaien worden dan gestopt of vergen minder energie van de accu. Volgens Dave Burke, hoofd van de technische dienst bij Google, kunnen apparaten met Android M tot wel twee keer zo lang meegaan met een enkele lading in vergelijking met Android Lollipop.

Andere veranderingen in Android M

En zo zijn er nog vele andere kleine veranderingen die Google heeft aangebracht aan zijn nieuwe besturingssysteem. Zo is de prioriteitsmodus aangepakt waardoor deze functionaliteit intuïtiever werkt, maakt Android M automatisch versleutelde back-ups van app-data naar je Google Drive account, is de interface van de app-drawer onder handen genomen zodat bladeren door de geïnstalleerde apps nog makkelijker wordt, kun je de quick settings zelf instellen en rangschikken, en heeft Google een dark/light theme optie toegevoegd voor het instellingenmenu. In de onderstaande artikelen kun je meer lezen over deze vernieuwingen.

Google pakt prioriteitsmodus aan in Android M
Android M maakt automatisch back-ups voor apps
Kleine vernieuwingen in Android M die je misschien niet opgevallen waren

Beschikbaarheid Android M

Een exacte releasedatum voor Android M noemde Google niet. Het nieuwe besturingssysteem verschijnt waarschijnlijk ergens in september. Ontwikkelaars met een Nexus 5, 6 of 9 krijgen nu al toegang tot de previewversie. Dezelfde toestellen krijgen deze herfst al eerste een zogeheten Over-The-Air update (OTA-update). Wanneer andere toestellen volgen is afhankelijk van de fabrikant.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer