YouTube Kids onder vuur wegens ongepaste content

0

YouTube Kids, de kindvriendelijke versie van Googles videoplatform YouTube, is opnieuw onderwerp van gesprek in Amerika. Belangenorganisaties klagen bij de Federal Trade Commission (FTC) dat de videodienst ‘ongepaste content’ bevat voor kinderen, waaronder grappen en grollen over pedofilie en vulgaire taal.

Dat meldt The Wall Street Journal.

Eind februari lanceerde Google het videoplatform YouTube Kids. Naast een kindvriendelijke interface was ook de content speciaal geselecteerd voor de allerjongsten. Maar daar is niet iedereen het mee eens. Campaign for a Commercial-Free Childhood en het Center for Digital Democracy schreven een brief aan de FTC waarin ze stelden dat sommige video’s op het platform “extreem verontrustend en potentieel schadelijk zijn voor jonge kinderen om te kijken”.

De belangenorganisaties noemen in hun brief diverse voorbeelden van ongeschikte content voor jonge kinderen: vulgair taalgebruik, grappen over pedofilie, jongleren met messen, batterijzuur proeven, instructiefilmpjes hoe je een strop maakt en volwassen materie over geweld, pornografie en zelfmoord.

Om hun argumenten kracht bij te zetten maakten de belangengroepen de onderstaande videocompilatie.

De belangenorganisaties willen dat de consumentenwaakhond een onderzoek instelt naar deze praktijken en hier een stokje voor steekt.

Reactie Google

In een reactie laat een woordvoerder van Google weten dat het zijn uiterste best doet om YouTube Kids van zo veel mogelijk kindvriendelijke video’s te voorzien en dat ze feedback zeer serieus nemen. Of de FTC contact heeft opgenomen met het internetbedrijf laat hij in het midden.

Reclame

Het is niet de eerste keer dat videoplatform van Google onder vuur ligt. In april klaagden de belangenorganisaties dat kinderen te veel aan reclame worden blootgesteld. Volgens de groepen vertroebelt en overtreedt Google de reclameregels die gelden voor commerciële televisie. Deze zaak is nog steeds onderwerp van onderzoek.

YouTube Kids is op dit moment enkel beschikbaar in de VS, voor Android en iOS.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer